Om siden

Velkommen til NÆSTVEDS BIOGRAFER. En hjemmeside, hvor historien om byens fem biografer, for første gang bliver fortalt samlet, og på mere end blot et par enkelte linjer.

Der var engang, i en ikke så fjern fortid, hvor film var noget man så i biografen. Det var før vi fik et utal af tv-kanaler og videomaskinen blev hvermandseje, og længe før at internettet gjorde det muligt, at sidde hjemme i sofaen og leje/streame alle de film man lyster. Jeg er selv årgang 1972, og nåede derfor lige akkurat, at vokse op i den tid.

Biografen har altid haft en magisk tiltrækningskræft. Når jeg som barn fik det klassiske spørgsmål om ”hvad jeg ville være, når jeg blev stor”, lød svaret: Biografdirektør! Og hjemme på drengeværelset, var væggene klistret til med biografplakater, som jeg købte i Bio's daværende fotoforretning. Jeg har brugt timevis på at kravle rundt på fotoforretningens gulv og kigge på hver enkelt plakat, der lå foldet i kasser, inden jeg tog den store beslutning om, hvilken plakat jeg skulle spendere min medbragte 10 krone på.

Biografdirektør blev jeg ikke, men nu er jeg i det mindste biograf-hjemmeside-ejer;-)

Mit livs første biografbesøg var i Bio Næstved i en alder af 6 år, hvor den første filmoplevelse på det store lærred var den tiende, og dengang nyeste, film med Olsen Banden. Derefter fulgte film med Smølferne og Fedtmule i samme biograf. I Kino erindrer jeg at have set Zorro og Tarzan og i Scala James Bond og Min søsters børn.

Det var ikke filmene alene, der gav den magiske oplevelse ved at gå i biografen i ”gamle dage”. Reklamer og forfilm var også en vigtig ingrediens ved biografbesøget. Danske reklamer var kun noget man så i biografen, og forfilmene gav mulighed for at se smagsprøver på kommende film. Og så var der filmprogrammerne, som kunne købes sammen med billetten til de fleste film, med handlingsreferat samt billeder fra filmen - en fin souvenir. Disse var dog mere eller mindre forsvundet, da jeg begyndte at gå i biffen i sidste del af 1970'erne. Der blev fra midten af halvfjerdserne kun trykt programmer til publikumssucceser, som blandt andet Olsen Banden-filmene.

Apropos tiden før hjemmebiografen, var det jo dengang sådan, at hvis man ikke fik set filmene, når de gik i premierebiografen, ja så var der ikke andet at gøre, end at vente til de kom tilbage på det store lærred som reprise. En mulighed for at hente ind på det tabte, var Kino's sommerkavalkade (læs mere under menupunktet ”Temaer”), hvor der blev vist ældre titler hele sommeren igennem. Bio viste ind i mellem også film ”efter mange opfordringer” i en begrænset periode. Øverst på siden ses et fint eksempel på en ønskeforestilling i Bio. Reklamen er for Francis Ford Coppolas krigsfilm ”Dommedag Nu” (fra 1979), der fik en uges comeback på lærredet i 1984 - efter mange opfordringer.

Trods de mange forskellige muligheder for at se film i dag, er det stadig god grund til at besøge biografen. Først og fremmest er der mulighed for at fordybe sig, uden at blive forstyrret af andet. Læg dertil et digitalt billede, der aldrig har stået skarpere samt en lydoplevelse, de færreste hjemmebiografer kan levere - og ikke mindst salenes komfort.

Det er stadig noget helt specielt at gå i biografen...


Tak til:
NæstvedArkiverne (en stor del af sidens indhold er fundet på vores lokale arkiv)
Torben Nielsen (billeder og diverse effekter)
Lars Chr. Høybye (diverse effekter)
Jørgen Henriksen (billeder fra opførelsen af Bio og Scala Teatret)
Kurt Hansen (billede af Kino og Jernbanegade)
Monika M. Larsen (billet fra Fønix Teatret)
Frans Rasmussen (farvefoto af Fønix Teatret)
Kent Vinkler Hansen (pressemateriale fra Kino Film)
Larz Mads Nielsen (farvefotos af Fønix Teatret)
Ella Glæsner-Jørgensen (diverse billetter)
Michael Holm Hansen (billeder af Fønix Teatret, 1960'erne)
Hans Frederik Mejer Hansen (billede af Kino's facade, 1977)

Samt alle andre, der gennem årene har bidraget med hjælp og information.


Kilder:
Efterhånden som siden vokser, vokser antallet af kilder. Disse er krediteret nederst på hver side.


Siden er ikke færdig. Der er stadig en del at fortælle. Følg opdateringerne under ”Opdateringer” samt Facebook og Instagram.


Ønsker du at benytte sidens billeder og tekst - så husk at angive kilde!Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (januar 2014 / redigeret november 2022)