Tema: Doktor Zivago i Næstved (50 års jubilæum)

Mandag den 2. maj 2016 kunne en af Hollywoods helt store klassikere 'Doktor Zivago' for en enkelt aften opleves i biografen igen. Bio Næstved viste filmen, på sit store væg til væg lærred i sal 1, i anledning af 50 året for filmens danske premiere.

'Doktor Zivago' havde oprindeligt premiere i de amerikanske biografer i december 1965, og næsten et år senere - i oktober 1966 - fik filmen dansk premiere. Den kom først til Næstved i 1969, da Fønix Teatret på Slagelsevej endelig fik lokal premiere på filmatiseringen af Boris Pasternaks udødelige roman.

Næstveds biografer var ofte de første, der fik de store film på programmet, når de endelig nåede til Sydsjælland. Men i dette tilfælde ankom filmspolerne med en uges forsinkelse i forhold til biograferne i Vordingborg og Stege. Men en uge fra eller til har næppe haft den store betydning for Næstveds biografgængere, med tanke på at der var gået næsten tre år, siden filmen havde Danmarkspremiere i de Københavnske biografer.

Mandag den 29. september 1969 viste Fønix Teatret 'Doktor Zivago' for første gang. De lokale biografgængere kunne læse følgende om filmen i Næstved Tidende på premieredagen:

"'Dr. Zivago' er en amerikansk filmatisering af den russiske forfatter Boris Pasternaks roman af samme navn. Til de store hovedroller som de unge elskende er valgt Omar Sharif og Julie Christie. Deres respektive ægtefæller spilles af Geraldine Chaplin og Tom Courtenay. Desuden har Rod Steiger og Alec Guinness store roller. Information skrev i sin tid, da den havde Danmarkspremiere, om den kvindelige hovedperson: - Julie Christie råder over et så stort register, at hun formår at interesse uafbrudt. Mere end at spille virker hun intuitivt medlevende og formår at gøre Lara nærværende og vedkommende. Der er i lange tider ikke set så smukt kvindeportræt på film. Hun er en mageløs pige."

Helaftensfilmen, med en spilletid på 3 timer og 20 minutter, blev en kæmpesucces og var på plakaten i hele fem uger. 'Doktor Zivago' blev vist for sidste gang søndag den 2. november efter 35 aftenforestillinger på stribe. De fem ugers uafbrudt visning var lidt af en rekord for en udenlandsk film i byens biografer. Man skal huske på at biograferne dengang kun havde én sal, og derfor var der en hyppig udskiftning af filmene. Det var som regel kun de store danske film, der kunne trække folk af huse i ugevis.

'Næstvederne' kunne tilsyneladende ikke få nok af 'Doktor Zivago'. Blot et år efter den lokale premiere kunne filmen atter kunne opleves i Fønix Teatret. Mandag den 28. september 1970 fik 'Doktor Zivago' repremiere og blev igen en succes hos det lokale publikum. I anden omgang blev det til 14 forestillinger i løbet af to uger.

"Som film må 'Dr. Zivago' sammenlignes med 'Borte med blæsten' - men med den forskel, at man formentlig helst skulle have læst 'Blæsten' inden man så filmen. 'Dr. Zivago' som bog vil give et langt større udbytte efter at den filmiske version er set. Handlingen afviger ikke en tomme fra bogen, men bogens usædvanligt store personregister, bliver mere overskueligt mellem filmens langt hutigere tidsskildring," skrev Næstved Tidende ved den lejlighed.

Der skulle gå fire år inden 'Doktor Zivago' vendte tilbage til Næstved. I 1974 fik filmen repremiere i Kino i Jernbanegade, og endnu engang trak den publikum i biografen i to uger. Samme biograf viste filmen igen i 1975, 1978, 1979 og 1980. Bio Næstved satte 'Doktor Zivago' på plakaten i 1983, og den, på daværende tidspunkt, 17 år gamle film kørte i denne omgang i hele fire uger.

Fakta om ”Doktor Zivago”
Filmen foregår i Moskva under første verdenskrig og de store omvæltninger i Rusland i perioden 1905-21, hvor den russiske revolution og den efterfølgende borgerkrig dominerer hverdagen. Omar Sharif spiller den medicinstuderende Yuri Zivago, der gifter sig med Tonya, datteren af de plejeforældre, som han voksede op hos. Flere gange støder Zivago ind i den smukke unge kvinde, Lara, som han forelsker sig i. De kommer for alvor tæt på hinanden, da Lara assisterer Zivago som sygeplejerske i felten under krigen. Den stormfulde kærlighedsromance mellem de to elskende går stærkt og sammen med den tumultagtige politiske situation, skal deres liv vise sig at tage en skæbnesvanger drejning.

'Doktor Zivago' er instrueret af engelske David Lean, som også står bag Oscar-vindende film som 'Broen over floden Kwai' (1957) og 'Lawrence of Arabia' (1962). På rollelisten ses Omar Sharif (Yuri Zivago), Julie Christie (Lara Antipova), Geraldine Chaplin (Tonya Gromyko Zivago), Tom Courtenay (Pasha og Strelnikov), Rod Steiger (Viktor Komarovsky) og Alec Guinness (Yevgraf Zivago).

Filmen er baseret på en roman af den russiske forfatter Boris Pasternak. Den blev omgående forbudt af de sovjetiske myndigheder på grund af dens kritik af bolsjevismen. Manuskriptet blev smuglet ud af Sovjetunionen og udkom i Vesteuropa i 1957. Først i 1987 blev det muligt at læse bogen i Pasternaks hjemland.

Indspilningen af 'Doktor Zivago' startede i 1964 og strakte sig over et år. Optagelserne fandt sted i Spanien, da de politiske forhold (den kolde krig og forbuddet mod romanen i Sovjetunionen) umuliggjorde indspilning i Rusland, hvor historien udspiller sig. En gigantisk kulisse af Moskva blev derfor opført uden for Madrid. Enkelte af vinterscenerne er indspillet i Finland og Canada, mens andre blev optaget under varme temperaturer i Spanien. Filmens budget voksede undervejs fra 5 millioner til 15 millioner dollars. Men det skulle vise sig at pengene var givet godt ud. 'Doktor Zivago' er - udregnet i nutidskroner - nummer otte på listen over alle tiders mest indtjenende amerikanske film.

'Doktor Zivago' fik en blandet medfart af anmelderne efterhånden som den nåede biografernes lærreder rundt om i verden. Nogle kaldte filmen forloren med blafrende kulisser, mens andre udråbte den til et mesterværk. Publikum elskede filmen og i dag regnes den blandt historiens største klassikere. Den storladne kærlighedshistorie fik millioner af mennesker over hele verden til at fælde en tåre, og man kan let forestille sig at vandstanden i Susåen steg med et par centimeter i den periode filmen blev vist i Fønix Teatret. Ganske enkelt på grund de mange tårer, som flød ud fra 'flodbiografen'.

David Leans filmatisering af 'Doktor Zivago' regnes for et af de sidste store, episke Hollywood-dramaer af den gamle skole. Filmen vandt 5 Golden Globes - deriblandt bedste film, bedste mandlige skuespiller og bedste instruktør i drama-kategorien.

'Doktor Zivago' blev også seksdobbelt Oscarvinder i 1966. Antallet af vundne Oscars blev dog senere reduceret til fem. Oscar-akademiet valgte på et tidspunkt at lægge to kategorier (art direction og set decoration) sammen til én, og eftersom 'Doktor Zivago' vandt i begge disse kategorier valgte akademiet også - med tilbagevirkende kraft - at lægge filmens priser sammen til en.

Soundtracket af franske Maurice Jarre blev en stor succes. Især 'Laras Theme' blev en landeplage på verdensplan langt ind i 1970'erne. Maurice Jarre vandt en Oscar for musikken til 'Doktor Zivago'.


Udvalgte anmeldelser af den nyrestaurerede udgave
"...når 'Doktor Zivago' endnu engang bidder sig fast, 50 år efter premieren, er det med dens enestående bud på fornemmelsen tid." (Filmland på P1 - 6 af 6 stjerner)

"Skal én film ses på det store biograflærred i år, skal det være 'Doktor Zivago' [...] en af filmhistoriens allerstørste film. Ikke alene i omfang som storfilm, men også som en unik og skelsættende filmisk bedrift, der imponerer på alle tænkelige niveauer." (Moovy.dk - 6 af 6 stjerner)

"...en helt fantastisk film, det skal der ikke herske nogen tvivl om. Der er en langt større substans, end der normalt er i store Hollywood produktioner i dag, og Omar Sharif og Julie Christie passer perfekt inde i denne ramme." (Kulturbunkeren.dk - 6 af 6 stjerner)

"Tiden pudser alle briller! Sikken billedkvalitet! Og sikken historie! Ren romantik med historien som kulør og kulisse." (Politiken - 5 af 6 stjerner)

"...den fremstår i mine øjne som noget nær et mesterværk. Den er lækker og smækker på det brede lærred, et epos på over tre timer, hvor hvert minut synes nødvendigt og nærværende." (Filmmagasinet Ekko - 5 af 6 stjerner)

"Den er ikke Leans bedste film, men det er hans største. Og den føltes større end nogensinde [...] Det revolutions-russiske vinterlandskab opleves enormt." (Filmz.dk - 5 af 6 stjerner)

"...en af de mest episke film, jeg har set i mange år. For 'Doktor Zivago' kan stadig, selvom den har 50 år på bagen. Den har storslåede billeder, et interessant (om end en smule langsomt) plot og fantastisk skuespil." (Ordet.net - 5 af 6 stjerner)

"Man skal være lige så kold i røven som de arme russere for ikke at lade sig rive med. 'Zivago' er en storfilm som vi sjældent ser dem - et ægte, episk udstyrsstykke." (Filmmagasinet Nosferatu - 5 af 6 stjerner)


Besøg temaets øvrige sider
Galleri
På programmetTekst: Tim Østerlund Toftegaard (april 2016 / redigeret oktober 2023)


Kilder: NæstvedArkiverne, Næstved Tidende, Bio Næstved, imdb.com, biografmuseet.dk, Filmmagasinet Ekko, Wikipedia, Sebastian Rosacker og bogen '50 års bedste film' af Palle Weiss.