Tema: Olsen Banden i Næstved

Olsen Banden fyldte 50 år den 11. oktober 2018 og den runde fødselsdag blev markeret her på siden med nærværende tema.

I jubilæumsåret kunne jeg personligt fejre 40 års jubilæum med yndlingsbanden, som jeg første gang stiftede bekendtskab med i en alder af seks år. Mit livs første biografbesøg var i Bio Næstved, hvor Olsen Banden gik i krig i seriens tiende film i 1978. Jeg husker stadig mit første møde med Bøffen - det dumme svin - og hans hårdhændende behandling af stakkels Egon, der bliver bundet fast i Rådhusuret i København. Dengang var jeg ikke større, og tungere, end at biografsædet klappede op, hvis jeg satte mig for langt tilbage i stolen. Og det skete netop i den – for en 6-årig - nervepirrende scene.

Efter mit første møde med Olsen Banden var interessen vakt og jeg ville se mere. Nu til dags køber, lejer eller streamer man blot filmene. Men i 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne var der ikke andre muligheder end at vente til der var repremiere på seriens ældre film. Heldigvis var filmene populære, så det var jævnligt repriser på programmet i Bio Næstved.

Olsen Banden i Næstved - for første gang
Mandag den 11. november 1968 kunne Olsen Banden opleves i Næstved for første gang. Under overskriften "Olsen Banden i byen" præsenterede Næstved Tidende trioen med disse ord:

Der skete noget med den morsomme danske film, da Slå først, Frede for et par år siden lagde en ny kvalitet ud til publikum. Således kan der nok være adskillige grunde til at vente sig noget af sammen instruktør, Erik Ballings nye krimi-farce Olsen Banden, som i aften har premiere i Bio.”

Det hedder i Erik Ballings beskrivelse af filmen: Vore personer ligner klovne og opfører sig som sådanne. De er fulde af ambitioner, drømme og lyse forhåbninger, men støder ustandselig på vanskeligheder og falder hele tiden over forhindringer, herunder deres egne ben. De kæmpermod autoriteter og regulativer, de kæmper med deres egne skrøbelighed og andre menneskers mangel på fantasi og forståelse og har i det hele taget ikke noget som helst med virkeligheden at gøre,” lød ordene i Næstved Tidende.

Byens andet dagblad, Aktuelt-Sjællands Posten, bragte, i forbindelse med premieren i Bio, en artikel om formanden for Dansk Politiforbund, A. Dalsgaard, som gennem Politibladet og flere landsdækkende dagblade, havde kritiseret pressen for dens behandling af politiet.

Politiets folk bliver ofte hængt ud på urimeligt grundlag og er genstand for stærkt overdimensioneret kritik,” udtalte A. Dalsgaard, og det fik Aktuelt-Sjællands Posten til at skrive følgende:

Nu må det være A/S Nordisk Film Kompagnis tur til at blive ”irettesat” af politiformanden. Der tænkes i den forbindelse på filmkompagniets Olsen Banden, som for tiden kan ses i Bio. Her vanker der ikke stikpiller, men uppercuts til vore kære betjente,” skrev avisen og fortsatte:

Mens pressen anklages for at kritisere usagligt, kan Olsen Banden med rette anklages for at latterliggøre. Hele filmen er en harcelereren over dansk politi og dets arbejdsmetoder. En færdselspatrulje er blevet gjort til en flok ulve og en kriminalbetjent til komplet idiot. Det sidste er også overgået selv en politichef. Men – hvem tænker på alt dette, når Ove Sprogøe (Olsen himself) og hans to bandemedlemmer, levendegjort ved Morten Grunwald og Poul Bundgaard, i halvanden time appellerer til alt andet end eftertanke? Så er det kun latteren det gælder.”

Olsen Banden gæstede aldrig Næstved
Selvom Olsen Banden har fast base i Københavnsområdet, har Egons planer fra tid til anden bragt vor uheldige helte på eventyr udenfor Valby Bakke. Banden har således været på Mallorca, i byernes by Paris og såmænd i det nordvestlige Jylland. Men de har aldrig lagt vejen forbi Næstved!

I den første film fra 1968 er enkelte scener optaget på Møn og det er det tætteste Egon og Co. har været på Næstved. Byen bliver dog nævnt i seriens syvende film 'Olsen Banden på sporet' fra 1975. Det er filmen med Kommandoposten Det Gule Palæ, hvorfra stationsforstander Brodersen og hans gode kollega hr. Gotfredsen har et skarpt øje på det københavnske jernbanenet.

Hr. Brodersen kan med glæde konstatere at ”D3745 til Roskilde, Glumsø og Næstved kører præcis på minuttet!”, mens Gotfredsen står klar i baggrunden med kaffe og lun smørkage. Senere i filmen - på sommerkøreplanens første dag - kører ”P3478 til Rødby Færge over Roskilde, Ringsted, Næstved, Vordingborg og Nykøbing F.”.

Skuespillerne bag Olsen Banden - Ove Sprogøe, Morten Grundwald og Poul Bundgaard - havde heller ikke for vane at overrende Næstved. Det er dog blevet til enkelte besøg gennem årene ved teaterforestillinger, foredrag og messer. Byens lokale teaterforening, der i mange år havde scene i den store sal i Bio Næstved, hvor filmene havde premiere, har desuden haft besøg af mange skuespillere fra filmene gennem årene. Blandt andre Axel Strøbye, Jesper Langberg, Ole Ernst, Peter Steen, Ghita Nørby, Dick Kaysø, Claus Ryskjær, Lene Brøndum, Buster Larsen og Tommy Kenter.

Hovmand og Balling
Nordisk Film var fast leverandør af film til Bio Næstved, men i de første år kunne biografen på Kattebjerg (tidl. Ny Østergade) ikke få Danmarkspremiere på filmene med de folkekære forbrydere fra Valby. Man regnede dengang ikke Bio Næstved for noget særligt, og premiererne gik i stedet til omkringliggende byer som Slagelse og Nykøbing Falster.

Heldigvis fik jeg takket været mit venskab med Erik Balling sikret premiererne på filmene om Olsen Banden,” fortalte biografdirektør Annelise Hovmand i et interview med Sjællandske i 2006.

Annelise Hovmand og Erik Balling kendte hinanden fra filmmiljøet, hvor de gennem mange år var instruktør-kollegaer. Erik Balling var ikke blot instruktør og manden bag Olsen Banden-filmene, men også direktør for Nordisk Film. Så han havde det afgørende ord, da Næstved blev gjort til premiereby i 1974 i forbindelse med lanceringen af 'Olsen Bandens sidste bedrifter'.

Annelise Hovmand instruerede lystspillet 'Nu stiger den' i 1966. Det var et år inden hun blev biografdirektør i Næstved og to år før premieren på den første film med Olsen Banden. Filmen handler om den danske opfinder og flypionér Jacob Christian Ellehammer, spillet af Louis Miehe-Renard.

Men hvad der er interessant i Olsen Banden-sammenhæng er at Morten Grunwald (Benny) var på Annelise Hovmands rolleliste som Ellehammers assistent Pehtersen, mens Axel Strøbye (kriminalassistent Jensen) spillede Ellehammers ven grosserer Just og Preben Kaas (Dynamit Harry og Betterøv) spillede pengehajen Klamm. Af andre Olsen Banden-skuespillere medvirkede Jesper Langberg (kriminalassistent Mortensen m. fl.) og Ghita Nørby (Olsen Banden på spanden) samt en perlerække af medvirkende i mindre roller; Bjørn Spiro (Olsen Banden nr. 1 og Olsen Bandens store kup), Bent Vejlby (Olsen Bandens store kup), Jørgen Weel (Olsen Banden går amok og Olsen Bandens flugt over plankeværket) og Bent Rothe (Olsen Banden over alle bjerge). Som en krølle på historien skal det naturligvis nævnes at dele af filmen blev optaget ved Næstved.

I forbindelse med filmfestivalen i Cannes i 1967 slog Den Danske Filmfond et slag for den hjemmelige filmproduktion. På Cannes’ førende forretningsstrøg, Rue d’Antibes, lagde biografen Le Star lærred til en række af tidens danske film i løbet af de knapt to uger festivalen varede. Blandt de viste film var netop Annelise Hovmands 'Nu stiger den' og såmænd også Erik Ballings Olsen Banden-forløber 'Slap af Frede'.

Olsen Banden i Bio Næstved
Bio Næstved har været byens Olsen Banden biograf siden den første film i 1968. Biografen har således haft premiere på alle de 14 originale film - inklusiv 'Olsen Banden Junior' og de to animationsfilm.

Da Annelise Hovmand ombyggede og udvidede Bio Næstved fra en sal til tre sale i 1976, genåbnede hun med dansk premiere på 'Olsen Banden ser rødt' fredag den 1. oktober.

Annelise Hovmand, Bio’s direktør i Næstved, har en fortid som filminstruktør. Denne fortid har hun bevaret som forretningskvinde, og det er da sikkert også derfor, at hun i weekenden har haft dobbelt-premiere på sin nye biograf, som inden efterårsferien for skolebørnene barsler med 2 mini-biografer, og den nye danske film Olsen-Banden ser rødt. Annelise Hovmand har gjort det effektfuldt og Olsen-Banden bakker hende i realiteten op,” berettede Næstved Tidende, som videre skrev:

Olsen-Banden ser rødt kan anbefales for grinebidere – eller for den sags skyld bare for folk, der har behov for at slappe af. Det ombygningsroderi, som man en kort stund endnu må affinde sig med i Bio i Næstved, glemmes simpelthen, når filmen ruller. Ingen tvivl om, at fremtiden byder på nye Olsen-film, og ingen tvivl om, at Næstveds biografliv har fået en fornyelse gennem Annelise Hovmand."

Da Bio Næstved udbyggede fra tre sale til fem sale i 1981 stod Olsen Banden såmænd atter klar i kulissen. Den nye og større udgave af biografen åbnede med Danmarkspremiere på 'Olsen Bandens flugt over plankeværket'.

"I Nordisk Films 75 års jubilæumssæson har man flottet sig og lavet hele to nye Olsen Banden-film, endda med fortsat handling, og første del af disse bandeløjer har titlen 'Olsen Bandens flugt over plankeværket'. Det er samtidig den 12. og næstsidste film i denne hidtil største danske filmsucces. Den uigenkaldeligt sidste film med Egon, Benny, Kjeld og co. får premiere 2. juledag under titlen ' Olsen Banden over alle bjerge', og herfra vender de altså ikke tilbage. Hvad man end fortæller om den nye bandefilm på forhånd er det imidlertid givet, at billetlugerne vil blive bestormet fra første færd," skrev det lokale dagblad ved premieren.

Byens anden biograf, Nordisk Film Biografer, har haft Olsen Banden på programmet i nyere tid. Senest i jubilæumsåret 2018 samt begyndelsen af 2019, hvor man viste en film hver måned. Kavalkaden startede med den første film i januar 2018 og sluttede med 'Olsen Bandens sidste stik' i februar 2019.

Olsen Banden på TV og video
I 1982 fik Bio Næstved konkurrence fra byens videoudlejere, da Nordisk Film for første gang udsendte vores allesammens yndlingsbande på video. Biografen fik dermed brudt sit lokale Olsen Banden monopol.

Nu går Nordisk Film ind på videomarkedet, og det sker med en trumf. Fra den 15. september er den største danske lystspilsucces gennem årtier til at leje i videoforretningerne. Nordisk Film lægger ud med at sætte Olsen Bande-film nummer 3 på video. Olsen Banden i Jylland er fra 1971, og det var med den serien fandt sin klassiske form,” kunne det dengang læses i Politiken.

Olsen Banden-filmene kunne dog også lejes i Bio Næstveds daværende fotoforretning, som lå en en del af den nuværende foyer. Her udlejede Annelise Hovmand nemlig videofilm i en periode i 1980’erne. Og fandtes filmene endnu ikke på video, gjorde Hovmand gerne opmærksom på dette, når der var reprise i biografen. For eksempel i 1984, hvor 'Olsen Banden går i krig' var på plakaten i en uges tid. I biografannoncen kunne det læses at filmen "ej kunne lejes på video".

To år efter de første videoudgivelser kom der også konkurrence fra TV, da den københavnske kanal Weekend TV, som den første danske tv-station, blændede op for Egon og co. Det skete onsdag den 26. december (2. juledag) 1984 i den bedste sendetid - kl. 20.10.

Det er første gang en Olsen Banden- film kommer i dansk TV. Uenighed mellem Danmarks Radio og filmproducenterne om prisen har hidtil holdt de fleste danske film væk fra skærmen, men Weekend TV, som Nordisk Film er medejer af, har altså opnået enighed med Nordisk Film. Det bliver Olsen Banden i Jylland fra 1971, der sendes,” kunne Politiken berette.

Weekend TV, og den delvist kodede søsterkanal Kanal 2, kunne ses på fællesantenneanlægget i Næstved.

Et solidt aftryk
Der er næppe nogen, der er i tvivl om at Olsen Banden er folkeeje. Ved folketingsvalget i februar 1977 kom Olsen Bandens store popularitet til udtryk i Næstved Kommune. En vælger fra Vallensbæk havde tilsyneladende ikke det store tilovers for de lokale folketingspolitikere:

En selvkonstrueret stemmeseddel, inspireret af Olsen Banden, gav anledning til en del moro ved fintællingen. En vælger i Vallensved havde i stemmeurnen lagt en seddel, med et billede af Ove Sprogøe med skriften: ”Jeg har en plan, X ved liste O,” berettede Næstved Tidende et par dage efter valget (se billede i galleriet).

Egon fik – så vidt vides – kun denne ene stemme og blev ikke valgt ind til hundehovederne og hængerøvene på Christiansborg. Han måtte endda finde sig i, at "de elendige socialdemokrater" fik stor fremgang i såvel Næstved som resten af Danmark.

Et nyere bevis på at Olsen Banden har sat et solidt aftryk hos den danske befolkning, kunne ses i det lokale dagblad Sjællandske i maj 2017. Under overskriften "Tabte kampen og søger hjælp hos Olsen Banden" berettede avisen om Bevaringsforeningen, der var kommet på kollisionskurs med Plan og Ejendomsudvalget.

Sagen drejede sig, kort fortalt, om Kaolinhuset på Maglemølle-området ved havnen i Næstved. Et enigt Plan- og Ejendomsudvalg besluttede at Næstved Havn kunne rive den kulturhistoriske fabriksbygning ned, selvom den var registreret som et bevaringsværdigt kulturminde.

Bevaringsforeningens bestyrelse hentede inspiration hos Egon Olsen i en kommentar til udvalgets beslutning om nedrivning. Det fortalte Peter Engberg, medlem af Bevaringsforeningen, til Sjællandske:

Hvis nogen spørger mig om min mening i dag, vil jeg citere en kendt dansker, dog med en lille tilføjelse. Må jeg være fri! Det er for galt. Jeg finder mig ikke i det! Det er det samme hver eneste gang. Man er omgivet af hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere, talentløse skiderikker, impotente grødbønder, småbørnspædagoger og socialdemokrater - og savlende fra venstre og de konservative.”

Skideballen ændrede dog ikke på at fabriksbygningen fra 1930’erne blev jævnet med jorden få måneder senere.

Olsen Banden på plakaten
Citatplakat.dk er naturligvis ikke til at komme udenom, når emnet er Olsen Banden i Næstved. De fleste kender formentlig plakaterne med billeder og citater fra Olsen Banden og en lang række andre populære film og tv-udsendelser. Vennerne Kasper Laursen og Oliver Hansen startede hjemmesiden Citatplakat.dk i Jernbanegade i begyndelsen af 2015. Siden fulgte et showroom på Farimagsvej, inden de åbnede butik i Sct. Mortens Gade i efteråret 2016.

Undervejs er Citatplakat.dk stødt på hårde udfordringer. Et år efter lancering stod Nordisk Films advokater pludselig og bankede på døren. De mente at Laursen og Hansen havde overtrådt ophavsretten med deres citater fra Olsen Banden. Det betød, at webshoppen var fjernet i seks måneder og dermed var Citatplakat.dk tæt på at lukke. I stedet for at se det som en forhindring, så de to iværksættere det som en mulighed. De involverede sig i en dialog, hvor de foruden at betale godtgørelse, fik lavet en aftale om rettighederne, så projektet kunne fortsætte.

Ideén skulle vise sig at være "skide god". Citatplakat.dk er blevet en succesfuld forretning. I 2020 fusionerede man med den konkurrerende plakatvirksomhed Dialægt, og i 2022 købte selskabet Novictus Citatplakat/Dialægt for et hemmeligt millionbeløb. Citatplakat.dk er siden flyttet fra Næstved til Taastrup.

Olsen Banden i Glumsø
I Glumsø har Olsen Banden også skrevet sig ind i den lokale biografhistorie. Det var nemlig Egon, Benny og Kjeld, der lukkede og slukkede Glumsø Bio i sommeren 1985, da ægteparret Øjvind og Ellen Westh-Rasmussen valgte at træde tilbage efter 44 år som biografejere i stationsbyen, der har været en del af Næstved Kommune siden kommunesammenlægningen i 2007. Westh-Rasmussen afhændte dengang biografen til den selvejende institution, som driver biografen i dag.

Den sidste film som Westh-Rasmussen kørte over lærredet var 'Olsen Banden deruda'. Der var tale om en reprise, da seriens niende film oprindeligt havde dansk premiere i 1977. I Glumsø fik filmen dog først lokal premiere på filmen i 1979. Biografen i Glumsø var dengang en såkaldt C-biograf, der fik de nyeste film noget senere end A- og B-biograferne.

Det kom til at gå lidt hurtigere i løbet af årene. Seriens to sidste film 'Olsen Bandens flugt over plankeværket' og 'Olsen Banden over alle bjerge' fra 1981, kunne begge ses i Glumsø i 1982. Sidstnævnte film kørte over lærredet 2. juledag. Nøjagtig et år efter premieren i de store biografer. Næste gang Olsen Banden kunne ses i Glumsø Bio, var i efterårsferien 1985, hvor den nye biografgruppe havde 'Olsen Banden i Jylland' på plakaten til den herlige billetpris a’ 20 kroner.

Til slut et par små historier fra Næstved
Den fjortende og sidste film med Olsen Banden, 'Olsen Bandens sidste stik', fik Danmarkspremiere i Bio Næstved fredag den 18. december 1998. Nordisk Film kørte i forbindelse med premieren et landsdækkende reklamefremstød med filmplakater på landets togstationer. Her i Næstved kunne plakaten blandt andet ses på stationens perroner.

På perron 4 nægtede plakaten at overgive sig. Den blev gennem mange år ved med at dukke op med jævne mellemrum. Uanset hvor mange nye reklamer, der blev sat udenpå, blev filmplakaten fra 1998 ved med at bryde ud. Plakaten blev seneste spottet i sommeren 2014 - altså hele 16 år efter premieren! Se billeder i temaets galleri på linket herunder.

I galleriet ses også billeder af noget, der kunne ligne et ganske almindeligt stykke gammelt jern. Men det er intet mindre end et lille stykke dansk (film)historie. Det er et originalt panelstykke fra Olsen Bandens ikoniske Chevrolet Bel Air årgang 59, som blev benyttet i filmene fra nr. 8 til nr. 13. Panelet sad ved venstre bagdør, hvor Kjeld tumlede ud og ind af bilen gennem seks film.

Kasper Christensen fra Stege købte bilen og satte den i stand i vinteren 2016/17. Han finansierede blandt andet det bekostlige projekt ved at sælge de ældre og slidte originaldele, der måtte lade livet for at bilen kunne klare syn og atter komme på vejen. Dette til stor glæde for alle os nørder, der holder af Olsen Banden. Således havnede det omtalte panel hos undertegnede her i Næstved.


Besøg temaets øvrige sider

Premiereliste
Galleri
Udenbys galleri
På programmet
Video: Olsen Banden i Næstved


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (februar 2019 / redigeret februar 2023)


Kilder: Næstved Tidende/Sjællandske, Aktuelt-Sjællands Posten, Politiken, Ekstra Bladet, Nordisk Film, Olsen Banden Fanklub DK og NæstvedArkiverne