Filmlokationer: En aftenscene, Dansk Astra Film Compagni 1920

’En aftenscene’ er en dansk stumfilm fra 1920. Filmen er baseret på Christian Winthers novelle af samme navn og er instrueret af Fritz Julius August Magnussen. Filmen er desværre ikke bevaret. Den er blandt de cirka 80 procent af den danske stumfilmsproduktion, som er gået tabt. I dag er det kun en række stillbilleder og filmpogrammet, der vidner om at den engang eksisterede.

Handling
I ’En Aftenscene’ fortæller Ole Borch (Olaf Fønss) sin forlovede Abigail Gluud (Thilda Fønss) om sine oplevelser i Italien, da han var ung. Her reddede han prinsessen Laura Maria (Aase Winsnes) fra en langsom forgiftning. Den skyldige, Don Marcello (Rob Schmidt) bliver pågrebet på dramatisk vis, og Ole Borch rejser derefter tilbage til Danmark. Laura bliver forelsket i Borch, men på grund af sin protestantiske tro afslår han. Da han er færdig med at fortælle sin historie og skal forlade huset, opdager han, at hans forlovede i skjul gør grin med ham. Han indser, at et ægteskab vil føre dem begge i ulykke og hæver forlovelsen. Han trøster sig med: ”Da jeg var ung kom kærligheden til mig, og jeg vragede den. Da jeg blev gammel og søgte den, vragede den mig. Sådan er livets gang.”

Lokal lokation
Apostelhuset, Riddergade

Andet
Næstved Biografteater i Jernbanegade havde lokal premiere på ’En aftenscene’ mandag den 28. februar 1921. Det var et år efter Danmarkspremieren i københavnske Palads. Filmen blev præsenteret som ”en dansk sensationsfilm” i biografannoncen, der beskrev at flere scener var optaget i Næstved. Filmen var planlagt til at køre i fire dage, men det var ikke nok for det lokale biografpublikum: ”Da vi ikke har haft plads til alle, der vil se ’En aftenscene’, går dette stykke også fredag og lørdag.” En billet kostede i øvrigt 1,25 for voksne og 70 øre for børn.

Der var ingen omtale af filmen i Næstved Tidende ved den lokale premiere, men ved Danmarkspremieren i København skrev B.T. disse linjer: ”Man kan på forhånd sige, at det bliver en filmbegivenhed, som vil samle megen interesse om sig,” mens Aftenavisen Klokken 5 supplerede: ”Det er en sjælden smuk film, som gør Astra-selskabet ære, og Olaf Fønss spiller mandigt og smukt uden at henfalde til helte-attituder eller teater.”


Se lokation

Galleri


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (august 2023)


Kilder: Næstved Tidende, Det Danske Filminstitut, B.T. og Aftenavisen Klokken 5.