Tema: Gøg og Gokke i Næstved

Gøg og Gokke er et af filmhistoriens mest populære komikerpar. Parret bestod af den tynde englænder Stan Laurel (1890–1965) og den kraftige amerikaner Oliver Hardy (1892–1957). Fra slutningen af 1920'erne frem til midten af 1940'erne var de berømte for deres slapstick-komik, hvor Gøg spillede rollen som den kluntede bangebuks, der havde let til panik og gråd, over for Gokkes rolle som opblæst, dominerende og utålmodig.

Stan Laurel og Oliver Hardy mødtes første gang i 1921, men dannede først filmpar i 1926. De optrådte sammen i 107 film. 40 korte stumfilm, 32 korte talefilm, 23 lange talefilm og havde gæsteroller i 12 film. De vandt en Oscar for filmen "Gøg og Gokke som flyttemænd" i 1932. Stan Laurel modtog desuden en Æres-Oscar i 1961 og en Screen Actors Guild Life Achievement Award i 1963. I 2005 blev Gøg og Gokke af et britisk komikerpanel udråbt som det syvendestørste komikerpar nogensinde.

"Det mest fascinerende ved det velkendte komikerpar er, at de kan lave noget fantastisk morsomt uden at det hverken er sofistikeret eller ”begavet”, og som ville være faldet til jorden som platheder, hvis alle andre havde lavet noget tilsvarende. Det skyldes, at filmene er utrolig godt og effektivt skruet sammen. Der er ikke mange overflødige scener, og rollefordelingen mellem de to er velkendt og genial – kun sjældent er det vel lykkedes at skabe karakter med et så alment appeal. Filmene balancerer fornemt mellem det velkendte og det overraskende. Vi ved godt, at det går galt, men vi ved aldrig præcist hvordan," lød en ganske rammende beskrivelse af deres film i Årsskriftet Critique i 2014.

Stan Laurel og Oliver Hardy besøgte Danmark to gange i oktober 1947. Her fik publikum i København, Odense og Aarhus fornøjelsen af makkerparret. Næstved har kun haft besøg af Gøg og Gokke på biografens lærred. Her var de til gengæld flittige gæster i alle byens biografer fra 1920'erne til 1980'erne.

Første gang makkerparret kunne opleves i Næstved var i marts 1928, hvor Næstved Biografteater i Jernbanegade (i dag Bio Næstved, Kattebjerg) viste Gøg og Gokke som ekstraforestilling i forbindelse med filmen "Kaptajnen fra Singapore" med Lon Chaney og Louis Moran. Siden fulgte jævnlige besøg i alle byens biografer - Bio, Fønix Teatret, Kino og Scala Teatret (åbnede i 1954) - gennem hele syv årtier.

I 2019 vendte de tilbage til byens biografer i filmen "Gøg og Gokke", hvor Steve Coogan og John C. Reilly ses i rollerne som de to komikere. Filmen fokuserer på årene efter de to komikeres imponerende karriere, som de forsøger at genstarte med en tour i efterkrigstidens Storbritannien. Det viser sig hurtigt, at de ikke nyder den samme popularitet som de tidligere gjorde i biograferne. Touren går ikke helt som ønsket, og snart skranter både helbredet og deres indbyrdes forhold.

"De første fem minutter af "Gøg & Gokke" er uden tvivl de bedste. Kom derfor ikke for sent til filmen og det bløde biografsæde, men forlad den nu heller ikke før tid. For i rollerne som de to afdankede komikere leverer Steve Coogan og John C. Reilly mesterligt morsomme og rørende præstationer [...] biografen forlades med en skøn og morsom oplevelse i erindringen", skrev Sjællandskes anmelder om filmen, mens Jyllands-Posten skrev: "Steve Coogan og John C. Reilly spiller Gøg og Gokke med så virkelighedstro manerer og så stor kærlighed til karaktererne, at man rent glemmer, at det faktisk ikke er Stan Laurel og Oliver Hardy, vi kigger på."


Besøg temaets øvrige sider
Galleri
På programmet


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (april 2019 / redigeret september 2019)


Kilder: Den Store Danske, Wikapidia, Kimani.dk, Laurel-hardy.dk, Kino.dk, Jyllands-Posten og Sjællandske.