Tema: Gøg og Gokke i Næstved

Gøg og Gokke er et af filmhistoriens mest populære komikerpar. Parret bestod af den tynde englænder Stan Laurel (1890–1965) og den kraftige amerikaner Oliver Hardy (1892–1957). Fra slutningen af 1920'erne frem til midten af 1940'erne var de berømte for deres slapstick-komik, hvor Gøg spillede rollen som den kluntede bangebuks, der havde let til panik og gråd, over for Gokkes rolle som opblæst, dominerende og utålmodig.

Stan Laurel og Oliver Hardy mødtes første gang i 1921, men dannede først filmpar i 1926. De optrådte sammen i 107 film. 40 korte stumfilm, 32 korte talefilm, 23 lange talefilm og havde gæsteroller i 12 film. De vandt en Oscar for filmen 'Gøg og Gokke som flyttemænd' i 1932. Stan Laurel modtog desuden en Æres-Oscar i 1961 og en Screen Actors Guild Life Achievement Award i 1963. I 2005 blev Gøg og Gokke af et britisk komikerpanel udråbt som det syvendestørste komikerpar nogensinde.

"I min barndom i 1950’erne og begyndelsen af 1960’erne var en Gøg og Gokke-film noget af det sjoveste, vi kunne se. Vi grinede henrykt af disse film fra 1930’erne og 1940’erne. De to komikere havde deres helt specielle stil, hvor de spillede de to samme typer. Den store Gokke prøvede altid at styre og patronisere den lille skræmte Gøg, som til gengæld altid slap bedst fra situationen. De var lige i deres forskellighed. De havde hver sin genkendelige mimik, som forunderligt nok blev ved med at være lige morsom," skrev filmanmelder Søren Hermansen i Kristelig Dagblad i 2019.

"Ja, man sad og ventede på de gammelkendte tricks. Det var en vidunderlig stund, når de to skulle bære et klaver op ad en lang trappe, og det røg ned igen. Ligeså var det, når de var ude i ørkenen med fezer på, så ville vi gerne være en del af 'Ørkenens sønner'. Ikke mærkeligt, at den danske komikerkvartet med Niels Olsen, Søren Pilmark, Henrik Koefoed og Asger Reher har opkaldt deres Ørkenens Sønner-shows efter en Gøg og Gokke-film fra 1933," lød det videre fra Søren Hermansen.

Gøg og Gokke i Danmark
Stan Laurel og Oliver Hardy besøgte Danmark to gange i oktober 1947. Her fik publikum i København, Odense og Aarhus fornøjelsen af makkerparret. Næstved har kun haft besøg af Gøg og Gokke på biografens lærred. Her var de til gengæld flittige gæster i alle byens biografer fra 1920'erne til 1980'erne.

Første gang makkerparret kunne opleves i Næstved var i marts 1928, hvor Næstved Biografteater i Jernbanegade (i dag Bio Næstved, Kattebjerg) viste Gøg og Gokke som ekstraforestilling til filmen 'Kaptajnen fra Singapore' med Lon Chaney og Louis Moran. Siden fulgte jævnlige besøg i alle byens biografer - Bio, Fønix Teatret, Kino og Scala Teatret (åbnede i 1954) - gennem hele syv årtier.

I 2019 vendte de tilbage til byens biografer i filmen 'Gøg og Gokke', hvor Steve Coogan og John C. Reilly ses i rollerne som de to komikere. Filmen fokuserer på årene efter de to komikeres imponerende karriere, som de forsøger at genstarte med en tour i efterkrigstidens Storbritannien. Det viser sig hurtigt, at de ikke nyder den samme popularitet som de tidligere gjorde i biograferne. Touren går ikke helt som ønsket, og snart skranter både helbredet og deres indbyrdes forhold.

"De første fem minutter af "Gøg & Gokke" er uden tvivl de bedste. Kom derfor ikke for sent til filmen og det bløde biografsæde, men forlad den nu heller ikke før tid. For i rollerne som de to afdankede komikere leverer Steve Coogan og John C. Reilly mesterligt morsomme og rørende præstationer [...] biografen forlades med en skøn og morsom oplevelse i erindringen", skrev Sjællandskes anmelder om filmen, mens Filmmagasinet Ekko skrev: "Gøg og Gokke ligner til forveksling et gammelt ægtepar i den hjertevarme fortælling om den lasede ende af deres store karriere. Stan Laurel og Oliver Hardy – bedre kendt som det morsomme makkerpar og forbløffende troværdigt inkarneret af Steve Coogan og 
John C. Reilly – er simpelthen
 vokset sammen efter små 30 års partnerskab. Steve Coogan og John C. Reilly bruger de velkendte gestus – tynde Stan, der bøvet klør sig på hovedet, og trinde Ollie, der utålmodigt triller tommelfingre – til hurtigt at ridse figurerne op. Hvor beskeden filmen end virker, giver dens tårevædede sidste akt et stik i hjertet med en professionalisme og effektivitet, man forestiller sig, at et par gamle entertainere som Gøg og Gokke ville have beundret."


Filmen, der blandt andet blev nomineret til en Bafta-statuette for bedste engelske film, solgte 85.730 billetter i de danske biografer.


Besøg temaets øvrige sider
Galleri
På programmet


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (april 2019 / redigeret februar 2023)


Kilder: Den Store Danske, Laurel-hardy.dk, Kino.dk, Kristelig Dagblad, Jyllands-Posten og Sjællandske.