Bio Tour: Kosmorama, Frederiksværk (nr. 50)

Den første udgave af Kosmorama i Frederiksværk åbnede i en del af i Hotel Arresø i 1919. I 1947 åbnede den nuværende biograf bag hotellet.

Kosmorama havde 320 pladser ved åbningen. I dag er antallet af pladser reduceret til 102 med masser af benplads. Udadtil ser biografen, stort set, stadig ud som den gjorde i 1947. En både klassisk og ikonisk biografbygning.

Biografen lukkede i juli 2022, da forpagteren gennem 14 år, Emil Nørholm, besluttede at kaste håndklædet i ringen. Årene med corona havde været dyre og gæsterne var ikke ikke kommet tilbage. Han vurderede, at det ikke længere var økonomisk forsvarligt at fortsætte.

Allerede en måned senere var nye kræfter dog klar til at tage over. Jesper Larsen og Henrik Larsson - og deres selskab Biografkompagniet - påtog sig forpagtningen. Udover Kosmorama driver de også biograferne Kanten i Faxe, Haslev Bio og vor egen Bio Næstved.

Jeg besøgte Kosmorama i Frederiksværk i februar 2024, hvor Stanley Kubricks klassiske sci-fi-fortælling ’Rumrejsen år 2001’ var på programmet. Det var stop nummer 50 på Bio Touren.Se billeder fra besøget
GalleriLæs mere om Kosmorama
Hjemmeside


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (april 2024)


Kilder: Kosmorama Frederiksværk, TV2 Kosmopol og Biografmuseet.dk