Bio Tour: Kosmorama, Skælskør (nr. 9)

Kosmorama i Skælskør åbnede i 1908 på adressen Algade 26. I 1930 flyttede biografen til de nuværende lokaler i Algade 15.

Kosmorama er - og har altid været - Skælskørs eneste biograf. Det kan derfor virke pudsigt at sloganet lyder "Byens bedste biograf". Men forkert er det naturligvis ikke.

Blandt Kosmoramas tidligere forpagtere og ejere finder man Kurt Kilde, der drev biografen i perioden 1967-71. Samme Kilde stod i en en årrække bag den lokale rejsebiograf Valkyrie Biografen, og var fra 1979 og frem til lukningen i 1984 ejer af Scala Teatret på Jørgen Jensens Vej i Næstved.

Kosmorama lukkede i 1984 og stod tom i fire år. En frivillig biografforening tog over og genåbnede den hyggelige biograf i 1988. Biografen blev digitaliseret i 2011 takket være hjælp fra en massiv lokal opbakning, samt erhvervsrivende, stat og kommune.

Vi anmelder ikke biograferne på vores tur rundt i det sjællandske biolandskab, men jeg kan da røbe at Kosmorama er i min top 5 over de hyggeligste biografer vi har besøgt.

Kosmorama var biograf nr. 9 på vores Bio Tour. Vi besøgte den i februar 2019.


Se billeder fra vores besøg på linket herunder

Galleri


Læs mere om Kosmorama
Hjemmeside


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (februar 2020 / redigeret april 2023)


Kilder: Kosmorama og Biografmuseet.dk