De første planer om en ny biograf ved havneområdet blev lanceret i begyndelsen af 2006, hvor filmproducenten Michael Obel og hans selskab Thura Film - i samarbejde med ejendomsselskabet Nordicom - præsenterede et projekt, der ville blive det største biografcenter på Sjælland uden for København.
Det var Michael Obels plan at publikummet til det nye biografcenter skulle erobres fra Næstveds opland og ikke hives ud af salene hos Bio Næstved på Kattebjerg.
"Der er plads til to biografer i Næstved. Annelise (Hovmand, Bio Næstveds daværende biografdirektør) er dygtig og målrettet. Jeg er sikker på, at hun vil drive biograf i Næstved i nogle år endnu. Jeg drømmer om, at det samlede antal biografgængere stiger, når der bliver to biografer at vælge imellem," lød det dengang fra Michael Obel til Sjællandske.
Den nye biografbygning med en højde på 19 meter og 2500 kvadratmeters gulvplads skulle rumme fem sale med i alt 930 sæder. Den største sal ville få hele 390 pladser. Der skulle desuden være plads til både restaurant og café samt parkeringshus.
Biografcentret skulle efter planen opføres på UM-Metalstøberi’s grund på hjørnet af Havnegade og Fabriksvej. UM Metal var gået konkurs i maj 2005 og den mere end 60 år gamle virksomhed blev jævnet med jorden et år senere. Dermed var vejen banet for et nyt byggeri på den nu tidligere fabriksgrund.
Kontrakterne omkring grundarealet og selve projektet blev underskrevet. Samtidig startede søgningen efter en biografdirektør, der som daglig leder skulle drive biografcentret. Alt var tilsyneladende sat på skinner, men svigtende finansiering gjorde at byggeriet i sidste ende blev umuligt at gennemføre. I oktober 2009 blev Michael Obel og Nordicoms biografprojekt derfor lagt i graven.
Atter liv i planerne
Der kom atter liv i planerne om opførelsen af en ny biograf i marts 2010. Denne gang var det Nordisk Film, der annoncerede opførelsen af Danmarks, på daværende tidspunkt, største fuldt digitale biograf med seks sale med plads til i alt 854 gæster.
"Jeg er meget glad for, at Næstved nu får et biografcenter på Næstved Havn. Selv om det ikke bliver den model, som vi ønskede. Vores biografprojekt var fra starten tynget af en høj risikovurdering. Siden har svigtende finansiering gjort projektet umuligt at gennemføre. Det glæder mig at Nordisk Film Biografer vil gennemføre et biografprojekt i Næstved. Et projekt der i mange år vil bidrage i væsentlig grad til kulturlivet i Næstved," udtalte Nordicoms ejendomschef, Jesper Byrch, til Sjællandske, efter Nordisk Film havde overtaget biograf-projektet.
Det var ikke første gang, at Nordisk Film planlagde at bygge biograf i Næstved. I begyndelsen af 1997 blev Næstved Kommune præsenteret for et kulturhus-projekt med teater- og koncertsal, bowlingcenter, spillehal og en biograf med 6-7 sale. Nordisk Film Biografer stod bag projektet i samarbejde med entreprenørfirmaet C.G. Jensen og arkitekterne Jan Utzon og Bent Dyreborg.
Ifølge planerne skulle det nye kulturhus stå klar på Høje Plads på Grønnegades Kaserne i efteråret 1999. Det ambitiøse projekt blev dog aldrig realiseret. I stedet blev det nuværende kulturcenter med blot teater- og koncertsal indviet i Ny Ridehus i 2002.
Første spadestik
Hvor den nye biograf ved havnen, ifølge Obels og Nordicoms plan, skulle placeres tæt på Havnegade med parkeringshus bag selve biografbygningen, ville Nordisk Film lægge sin biograf længere tilbage på grunden mod Toldbodgade, således at der kunne anlægges parkeringsareal foran bygningen ud mod Havnegade. Væk var planerne om restaurant, café og parkeringshus på det mere end 2900 kvadratmeter store areal.
"Næstved bliver styrket som filmby. Byen har et befolkningsunderlag og et handelsliv, som på alle måder indikerer rigtig gode biografmuligheder. Næstved er det naturlige samlingspunkt for hele Sydsjælland. Og derfor tror vi på Næstved som et attraktivt biografmarked for en topmoderne biograf med den sidste nye teknologi," fortalte Nordisk Film Biografers administrerende direktør John Tønnes til Sjællandske.
Nordisk Film overtog lejemålet af byggegrunden fra Nordicom, og i marts 2011 tog skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau, i selskab med flere lokale byrødder, det første spadestik til Næstveds nye biograf. Den 10. august samme år kunne Nordisk Film holde rejsegilde og ved samme lejlighed oplyse, at biografen ville være åbningsklar i december. Byggeriet blev imidlertid forsinket og åbningen af byens nye biograf blev udskudt til påsken 2012.
"Med der nuværende stadie af byggeriet vil vi ikke være sikre på at kunne levere den høje kvalitet og oplevelse vi ønsker. Vi har været nødsaget til at udskyde åbningen netop for ikke at forhaste og slække på kvaliteten," fortalte den nytiltrådte biografchef, Thomas Øgaard, til Sjællandske, hvortil John Tønnes tilføjede: "Alle arbejder fortsat hårdt for at få byggeriet og installationen færdiggjort i den højest mulige kvalitet. Vi har ikke tradition for at gå på kompromis med den bedste biografoplevelse, og derfor vil vi hellere åbne lidt senere, end at levere noget vi ikke kan stå ved."
Gallaåbning
Mandag den 26. marts 2012 blev biografen indviet ved en gallaåbning, hvor lokale byrådspolitikere, kulturpersonligheder og erhvervsfolk med flere mødte op. Gallagæsterne var inviteret til forpremiere på den danske film ’En kongelig affære’, som blev introduceret af skuespiller Thomas W. Gabrielsson og producent Meta Foldager.
BioCity åbnede officielt for publikum torsdag den 29. marts og blandt åbningsfilmene var ’En kongelig affære’, ’Hvidsten Gruppen’, ’The Hunger Games’ og 'Wrath of the Titans'. Biografen ændrede i øvrigt navn fra BioCity til Nordisk Film Biografer i december 2013.
Thomas Øgaard var biografchef fra åbningen og frem til 2015, hvor han forlod Næstved til fordel for en lignende stilling i Københavnske Imperial. Derefter overtog Sanne Færgsted chefstolen. I 2017 blev Søren Horsevad fra Københavnske Dagmar udnævnt til ny chef. Bente Nielsen, der også leder Nordisk Film Biografer i Nykøbing Falster, har været biografchef siden 2019.
Under coronanedlukningen i foråret 2020 blev biografens sale renoveret og de otte år gamle sæder blev udskiftet med lænestole i alle seks sale.
"Med opgraderingen til luksussæder ønsker vi at give vores gæster en markant bedre biografoplevelse hvor komfort og mere plads er i fokus. Fra vores tidligere luksussæde udrulninger rundt i landet, kan vi se en tydelig forbedring i gæsteglæde og styrket besøgsfrekvens, hvilket bekræfter os i, at vi har den rigtige kombination af høj gæsteservice, ultimativ komfort og levering af bedste lyd og billede til at kunne tilbyde de bedste rammer for én sublim ‘ude-af-hjemmet oplevelse’ til vores gæster," fortalte Casper Bonavent, direktør for Nordisk Film Biografer Danmark, ved biografens genåbning.
Besøg også
Galleri
Galleri - events
På programmet
Billetter
Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (januar 2014 / redigeret oktober 2023)
Kilder: NæstvedArkiverne, Nordisk Film, Næstved Tidende/Sjællandske og Politiken