Bio Tour: Bio, Dragør (nr. 36)

Dragør Bio åbnede på den lokale havneplads i 1909, og flyttede til nye lokaler - en tidligere kostald - på hjørnet af Jan Timanns Plads og Toldergade i 1928. Her lå biografen i næsten 100 år frem til lukningen i april 2023.

Den gamle biograf var indrettet med 17 faste bænkerækker, mens den nye åbnede med plads til 206 gæster. Antallet af pladser faldt gennem årene og ved lukningen var der plads til 143 gæster i de knirkende biografstole fra 1980’erne.

Dragør Bio viste film for sidste gang søndag den 30. april. Lukningen skyldtes, at biografen ikke længere var tidssvarende, samt at standen ikke var god nok til, at man kunne fortsætte med at drive biograf i bygningen. Dragør Biografforening måtte derfor meddele sine medlemmer:

”De sidste måneder har vi måtte fjerne stole, der ikke længere kan holde til gæsterne, og biografen er i så ringe forfatning, at en renovering er udelukket. Det vil blive for dyrt, og pladsen er ikke til at skabe en moderne biograf med adgang for alle - også mennesker med handicap, der i dag ikke kan eller har svært ved at komme i biografen på grund af trapper og ingen adgang til handicaptoilet. Og om få år vil det ikke være forsvarligt at invitere byens borgere i biografen i den nuværende bygning.”

Dragør Borgerforening arbejder, mens disse linjer skrives, på at finde en løsning, så der også i fremtiden kan vises film på det store lærred i den hyggelige havneby på Amager. Tiden vil vise om det lykkes at skaffe kapital til en genåbning af biografen.

Jeg besøgte Dragør Bio fem dage i før lukningen i april 2023.Se billeder fra besøget
Galleri


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (maj 2023)


Kilder: Dragør Bio, Birte Hjorths hæfte 'Dragør i filmen - Filmen i Dragør' fra 1984, Dragør Nyt og AmagerLIV.