Bio Tour: Palads, København (nr. 1)

Palads åbnede i 1918 på Axeltorv I København med én sal med hele 1930 pladser. Biografen overtages i midten i 1920'erne af Nordisk Film.

I 1978 blev Palads ombygget til flersalsbiograf med 12 sale, og året efter havde biografen hele 20 sale under samme tag. Palads var i en årrække verdens største biografcenter.

Biografen rummer i dag 17 sale. Den største sal har plads til 545 gæster og den mindste har 43 pladser. Og så har biografen Danmarks største og mest imponerende foyer.

I 1989 blev biografbygningen malet i forskellige farver af maler og grafiker - samt professor i rum- og murkunst - Poul Gernes. Dengang blev udsmykningen modtaget af massiv kritik. I dag er der næppe mange, der kan forestille sig at den farverige bygning skulle se anderledes ud.

Jeg så min første film i Palads i 1980'erne, mens første besøg på sønnikes og min Bio Tour var i november 2015. Palads var i øvrigt den første biograf på vores turné rundet i det sjællandske biograflandskab.Se billeder fra vores besøg på linket herunder
Galleri


Læs mere om Palads
HjemmesideTekst: Tim Østerlund Toftegaard (februar 2020 / redigeret september 2023)


Kilder: Nordisk Film Biografer, Arkitekturbilleder.dk,
Biografmuseet.dk og Wikipedia