Bio Tour: Palads, København (nr. 1)

Palads åbnede i 1918 på Axeltorv I København med én sal med hele 1930 pladser. Biografen overtages i midten i 1920'erne af Nordisk Film.

I 1978 blev Palads ombygget til flersalsbiograf med 12 sale, og året efter havde biografen hele 20 sale under samme tag. Palads var i en årrække verdens største biografcenter.

Biografen rummer i dag 17 sale. Den største sal har plads til 545 gæster og den mindste har 43 pladser. Og så har biografen Danmarks største og mest imponerende foyer.

I 1989 blev biografbygningen malet i forskellige farver af maler og grafiker - samt professor i rum- og murkunst - Poul Gernes. Dengang blev udsmykningen modtaget af massiv kritik. I dag er der næppe mange, der kan forestille sig at den farverige bygning skulle se anderledes ud.

Biografens historie er både lang og interessant. Jeg anbefaler at læse mere på
Biografmuseet.dk.

Jeg så min første film i Palads i 1980'erne, mens første besøg på sønnikes og min Bio Tour var i november 2015. Palads var i øvrigt den første biograf på vores turné rundt i det sjællandske biograflandskab.Se billeder fra vores besøg på linket herunder
Galleri


Læs mere om Palads
HjemmesideTekst: Tim Østerlund Toftegaard (februar 2020 / redigeret februar 2024)


Kilder: Nordisk Film Biografer, Arkitekturbilleder.dk,
Biografmuseet.dk og Wikipedia