Tema: Bio's Foto og A.V.-Center

Bio's Foto og A.V.-Center åbnede i maj 1971 i biografens nabobygning, Kattebjerg 3 (dengang Ny Østergade). Ifølge biografdirektør Annelise Hovmand skulle fotoforretningen ses som en investering i fremtiden.

"Hvis vi en dag når dertil, at folk hellere vil - og kan sidde hjemme og se de film, de ønsker at se - så bliver der jo ikke meget at gøre for biografteatrene. Jeg har lige deltaget i et seminar i København. 'Billedekassetten - udfordring og perspektiver'. Billedekassettesystemet er jo i sin vorden, og faktisk drøftede vi i dette seminar alle sammen noget, der ikke eksisterer endnu, men som kommer," fortalte Annelise Hovmand i forbindelse med åbningen til Næstved Tidende, der videre skrev:

"Alt dette ligger måske lidt ude i fremtiden, og imens har Annelise Hovmand indrettet sin nye shop med moderne udstyr til moderne amatørfotografers behov og med særligt forevisningslokale, hvor man kan se egne film og diapositiver. Lokaliteterne er lyse og tiltalende med hyggekroge, hvor man kan tale film - også med eksperten, filminstruktøren selv."

Analoge tider
1970'ernes butikker med elektronisk udstyr havde et noget andet varesortiment end nutidens forretninger. Dengang var digitale kameraer, selfiestænger og laserprintere endnu ukendt land for kunderne, hvilket beskrives fint i nedenstående afsnit fra hjemmesiden dengamleby.dk:

"Til gengæld gik analoge kameraer som varmt brød. De fandtes i alle prisklasser og afskygninger: Fra de populære lommekameraer fra Agfa og Kodak til cirka 200 kroner til spejlreflekskameraer med store tilbehørsprogrammer af objektiver og telelinser til over 3000 kr. Der var noget for både konfirmanden og fotoentusiasten. Farvebilleder var slået igennem [...] og var den mest anvendte form for film. Men sort/hvid film var langt fra udgået. Især til hjemmefremkaldelse i interimistiske mørkekamre på badeværelser og i køkkener var sort/hvid film fra især Ilford stadig populære."

"Fotoforretningerne solgte også lysbilleder og diasprojektorer, gerne fra Rollei eller Leitz i store antal. Og ville man forevige familiens ferier, børnenes fødselsdage og onkler og tanters guldbryllup i levende billeder købte man 8 mm smalfilmsoptager – typisk en super8-model fra eksempelvis Eumig eller Bauer. Det helt nye [...] var, at det nu var muligt at optage lyd på smalfilmen. Det skete med lanceringen af Kodak Ektasound og Chinon Direct Sound i efteråret 1974. Det var dog relativt dyrt at erhverve sig lydoptagere, så størstedelen af de private filmoptagelser i 1974 var stadig stumme."

I disse digitale tider er det i øvrigt sjovt at tænke på, at Bio's fotoforretning i 1976 reklamerede med følgende: 'Husk hos os: FARVEBILLEDER på kun 3 dage!'. I 1984 var der kommet mere fart over feltet. På facaden kunne følgende læses: 'Indlever din film i dag - færdige farvebilleder i morgen'.

Smalfilm og videofilm
I 1970'erne og de tidlige 80'ere forhandlede forretningen også film til smalfilmsfremviseren, hvor Gøg og Gokke, Charlie Chaplin og tegnefilm fra blandt andet Disney var blandt de mest solgte titler. Den tidligere omtalte billedekassette kom på hylderne i sidste halvdel af 1980'erne, hvor Annelise Hovmand begyndte at udleje videofilm. Og det skulle jo siden vise sig at Bio overlevede hjemmebiografens indtog.

I sine første otte år som biografdirektør var Annelise Hovmand blot lejer af lokalerne, som rummede Bio Næstved. Huslejen på Kattebjerg var højere end den man betalte i f.eks. Dagmar Teatret midt i København. Det var derfor en stor økonomisk fordel, da hun i 1975 købte bygningen. Som følge deraf opsagde hun lejemålet på Kattebjerg 3 og flyttede fotoforretningen ind i sin nyerhvervede biografbygning i sommeren 1977.

Annelise Hovmand afviklede Bio's Foto og A.V.-Center i midten af 1990'erne. Butikslokalet blev inddraget til kontor samt et nyt indendørs billetsalg ved en større ombygning og modernisering af biografens foyer, som stod færdig i vinteren 1995.

Foyeren blev atter moderniseret i 2012, hvor kontor og billetsalg blev revet ned. Der blev i stedet indrettet et område med sofapladser til de ventende biografgæster, hvor fotoforretningen tidligere lå.


Besøg også
Galleri


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (maj 2017 / redigeret marts 2021)


Kilder: Bio Næstved, NæstvedArkiverne, Næstved Tidende og dengamleby.dk.