Tema: Star Wars i Næstved

'Star Wars', eller 'Stjernekrigen' som den danske titel lyder, kunne første gang opleves i Danmark den 26. december 1977 i de store premierebyer København, Aalborg, Aarhus og Odense. Her i Næstved måtte det lokale biografpublikum dog vente nogle måneder inden 'Stjernekrigen' nåede til byen. Tirsdag den 28. marts 1978 fløj Tusindeårsfalken for første gang ind på lærredet i Bio Næstveds sal 1.

"2. påskedag får Bio premiere på 'Stjernekrigen', der er en handlingsmættet eventyrfilm, der foregår ude i en fjern mælkevej. I en slags rumalder-Robin Hood-stil fortæller filmen om en gruppe eventyrere, den ædle gamle kriger, den unge snarrådige helt, den håndfaste lejesoldat og den skønne prinsesse der fulgt af et par meget menneskelige robotter sætter ud for at styrte det onde Galaktiske Imperium og dets skurkagtige ledere, som fra deres rumstation, Dødstjernen, har kuet stjernesystemet i rædsel," skrev Næstved-Bladet ved filmens lokale premiere.

To år senere fik 'Imperiet slår igen' Danmarkspremiere. Den kunne opleves i premierebiograferne den 15. august 1980, mens vi i Næstved måtte vente tre måneder. Bio viste filmen fra den 17. november, og i Ugebladet Næstved kunne nedenstående læses:

"Tre år efter premieren på fantasifilmen 'Star Wars' kommer efterfølgeren 'Imperiet slår igen'. Den vises i Bio. Filmen er nok til bekymring for vennerne i den første film, Luke Skywalker, Han Solo, Prinsesse Leia, Chewbacca og de uovertrufne robotter Erto-Deto og Se-Trepoe, der netop var så glade og tilfredse med de fine guldmedaljer, de havde fået efter at have tilintetgjort Imperiets frygtindgydende Dødsstjerne. Ærkeskurken, den onde lensherre til Sith, Darth Vader, undslap dengang, og nu tager han kampen op med oprørerne med fornyet styrke. Fra sin kolossale stjernedestroyer sporer han oprørernes nye base på isplaneten Hoth, og i et drabeligt slag tilintetgør han deres forsvarsværker. Men til al held slipper heltene væk, og så tager begivenhederne fart".

Den 14. oktober 1983 var der dansk premiere på den tredje og sidste film i den originale trilogi 'Jedi-ridderen vender tilbage'. Det var første gang at en Star Wars-film kunne ses i Næstved på selve premieredagen. Bio kørte filmen fire gange dagligt for fulde huse i den største sal i åbningsweekenden.

"I dag sker det så: Efter tre års ventetid har 12 biografer over hele landet - heriblandt Bio i Næstved - danmarkspremiere på den i spænding ventede tredje del af Star Wars-sagaen, 'Jedi-ridderen vender tilbage'. Filmen som er en fortsættelse af 'Stjernekrigen' og 'Imperiet slår igen', vil blive anmeldt i mandagsavisen," berettede Næstved Tidende.

Som skrevet, så gjort. Avisens skribent var dog ikke ubetinget begejstret for 'Jedi-ridderen vender tilbage'. Selvom han roste filmen for at være både imponerende og flot, mente han at Star Wars-sagaen for ved at være udpint.

"Først og fremmest savner 'Jedi-ridderen vender tilbage' det overskud af smittende fortælleglæde og den frydefulde, overstadige vitalitet, fremdrift og eventyrstemning, som førstedelen, 'Stjernekrigen', i så rigt mål udstrålede. Disse medrivende ingredienser er desværre afløst af en kraftløs og noget trættende effektophobning omkring det gode og det onde. Alt i alt ser jeg 'Jedi-ridderen vender tilbage' som et tilbageskridt og en skuffelse i forhold til 'Stjernekrigen' og 'Imperiet slår igen'. Men er også helt klar over, at det store, trofaste og ofte kult-dyrkende Star Wars-publikum ufortrødent på ny vil storme billetlugerne og vælte filmhusene."

Special Editions og ny trilogi
I april og maj 1997 skete der atter noget nyt i Star Wars-universet. George Lucas relancerede filmene i nye udgaver, hvor han havde realiseret flere af de idéer som han af tekniske eller økonomiske oversager måtte droppe i første omgang. Filmene var nu udstyret med deres originale titler på biografplakaterne, mens de danske titler 'Stjernekrigen', 'Imperiet slå igen' og 'Jedi-ridderen vender tilbage' var rykket ned som undertitler med tilføjelsen Special Edition.

"Alle tiders mest populære og en milepæl i filmhistorien er der sagt om 'Star Wars'. Nu er det 20 år gamle fænomen tilbage på det store biograflærred i nyrevideret udgave, som i morgen fredag har premiere i Bio Næstved. Filmens banebrydende tekniske finesser har fået endnu et et elektronisk og digitaliseret pift, og tre nye scener er føjet til instruktøren George Lucas' klassiske eventyr om krigen i en fjern fortid i en galakse, hvor Harrison Ford brød igennem som en nutids-stjerne," skrev Næstved Tidende ved premieren på den første af de opdaterede film.

16 år efter premieren på 'Jedi-ridderen vender tilbage' kom den første film i den næste trilogi, der fortalte forhistorien til de tre originale film. Natten mellem den 18. og 19. august 1999 kl. 00.01 havde Bio Næstved forpremiere på 'Den usynlige fjende'.

"Med det helt nye lydanlæg, et Dolby Digital EX system, er Bio i Næstved klar til at holde nat-forpremiere på den længe ventede Star Wars, Episode 1, Den usynlige fjende. A long time ago in a galaxy far, far away... Det er 22 år siden disse ord første gang brændte sig fast på nethinden hos biografgængere verden over, og en moderne legende fødtes. Hundrede millioner af mennesker blev præsenteret for en saga, som skulle berøre deres liv en en grad, man dengang umuligt kunne forestille sig. Filmene gik direkte ind hos publikum med universelle og tidsløse temaer: Kampen mod det onde, mellem tekniklogi og menneske, en hyldest til heltedåd og individets grænseløse potentiale," skrev ugeavisen Næstved-Bladet i forbindelse med premieren, mens biografen lancerede filmen med disse linjer:

"Sagaen er et moderne eventyr skabt af George Lucas. Lucas har krydret sit mytologiske værk med elementer fra cowboyfilm, sørøverhistorier og japanske samuraiklassikere. Star Wars var ligeledes en reaktion mod Watergate, Vietnamkrigen og andre hændelser."

Den 16. maj 2002 fulgte 'Klonernes angreb' og 18. maj 2005 var der premiere på episode 3 'Sith-fyrsternes hævn', som Næstved-Bladet præsenterede således:

"Tre film, der rent kronologisk følger efter, og to film, der ligger forud, bliver samlet op og forbundet i denne historie om den unge Jedi-ridder Anakin Skywalker, hvis enestående evner her udpeget ham som Den Udvalgte - Galaksen Frelser - men hvis egen indre konflikter og dybfølte, men ulovlige kærlighedsforhold gør ham sårbar over for dystre fristelser. Han sælger som en anden Faust sin sjæl for at redde sin elskede fra en utidig død og bringer derved krig og ødelæggelse til den verden, han lever i. Og han ender selv som et monster."

Animationsfilmen 'The Clone Wars' fik premiere i 2008 og i 2012 vendte 'Den usynlige fjende' tilbage på Bio Næstveds lærred. Denne gang i en ny 3D-udgave.

Afslutningen på Skywalker-sagaen
Sagaens syvende episode 'The Force Awakens' fik premiere den 16. december 2015. Der var ingen omtale i Næstved-aviserne af denne første film i den nye trilogi. Søger man lidt udenfor bygrænsen, kunne disse linjer læses i Ugebladet Glumsø, hvor den lokale biograf viste filmen i begyndelsen af 2016:

"Der er dømt stjernekrig for alle pengene, når Glumsø Biograf & Kulturhus straks i det nye år viser den seneste film i serien om Star Wars, nemlig 'The Force Awakens'. Filmen foregår 30 år efter imperiets fald, hvor den fascistiske Første Orden har tilranet sig magten i universet. De jagter den sagnomspundne sidste jedi-ridder, Luke Skywalker, som er sporløst forsvundet. I filmen vender Harrison Ford tilbage til sin gamle rolle som Han Solo, og sandelig om ikke Mark Hamill spiller rollen som Luke Skywalker."

I december 2016 kom 'Rouge One: A Star Wars Story', som foregår mellem 'Sith-fyrsternes hævn' (episode 3) fra 2005 og 'Stjernekrigen' (episode 4) fra 1977. Året efter var det tid til fortsættelsen af 'The Force Awekens', da seriens ottende kapitel 'The Last Jedi' fik premiere den 13. december.

"'Star Wars: The Last Jedi' er en ekstremt velkonstrueret og velbalanceret, hvad angår både form og indhold. Alt er overvældende enormt og imponerende omhyggeligt konstrueret, men denne film om dette velkendte univers er altså 2 1/2 time lang, og de trods opfindsomheden efterhånden ensformigt drønende rumslag ender med at kvæle en del af euforien over dens mange kvaliteter. Og så lader det endda til, at fortsættelse(r) følger," lød anmeldelsen i Sjællandske, der for første gang gav karakter til en Star Wars-film. Dommen lød på 4 af 6 stjerner.

Endnu en spinoff-film fulgte i maj 2018. Denne gang 'Solo: Star Wars Story' om Han Solo's unge år, hvor han møder sin trofaste makker Chewbacca og flyver sin første tur i det ikoniske rumskib Tusindeårsfalken. Sjællandske gav filmen 3 ud af 6 stjerner og uddybede karakteren med disse ord:

"4-5-6 ... 1-2-3 ... Det er en gammel vits, at George Lucas lærte et par generationer at tælle forkert ved at udsende sine 'Star Wars'-film i handlingsmæssig forkert rækkefølge. Siden kom der parallelhistorier til science fiction-universet som 'Rogue One' til, og sammentalt er det i syveren, at Han Solo dør. Her i 'Solo: A Star Wars Story' er han så ung teenager ... handlingsforløbet i 'Star Wars'-universet har aldrig været let at få styr på. En ny historie med nye personer udnytter et velkendt, elsket og dyrket univers, uden egentlig at tilføje dette noget nyt og overrumplende: Lidt vel billigt og letkøbt. Alden Ehrenreich er en udmærket action-skuespiller med enkle, troværdige udtryk, men med det brede ansigt under det optouperede hår virker det helt usandsynligt, at han nogle år senere skulle forvandle sig til Harrison Ford. Med kæmpeudvalget af unge skuespillere og rollens enorme kendthed burde der være fundet en mere troværdig spiller til rollen," slog avisens anmelder fast.

Onsdag den 18. december 2019 var det endelig tid til at få afslutningen på Skywalker-sagaen, da 'The Rise of Skywalker' havde verdenspremiere i Bio Næstved og Nordisk Film Biografer.

"Ud over de gennem serien velkendte helte introduceres en ny, et begreb, der her får en hidtil fraværende væsentlighed: Folket. Med indforstået og pudsig parallelitet til en af de stolteste stunder i Englands historie, om det britiske folk, der for at redde verden fra ondskab og tyranni i 1940 stak til søs tværs over Kanalen i alt, hvad der kunne flyde, for at frelse de soldater, der var ved at blive massakreret på de nordfranske strande omkring Dunkerque, dukker her galaksens menige folk op i samme ærinde i alt, hvad der kan flyve, i en på alle måder overrumplende scene, der har kraft nok til at stå stærkt igennem filmens øredøvende larm og lammende længde," skrev Sjællandskes anmelder, der gav 4 af 6 stjerner, og fortsatte:

"En længde, der ikke alene svækker de stærke, intense øjeblikke, men også den af publikum krævede årvågenhed og ubrudte koncentration for bare at kunne følge nogenlunde med i den indviklede handling. Et par sekunders handling, og et par replikker åbner op for en galaktisk fortsættelse af serien, men kraften give, at dette virkelig er sidste episode, den endegyldige afslutning på en over 42 år forløbende, enestående og populær filmserie."

Gensyn og kommende film
I juni 2020 vendte 'The Empire Strikes Back' tilbage på et lokalt biograflærred, da Bio Næstved viste filmen fra 1980 i anledning af 40 års jubilæet. Der var ingen jubilæumsvisning af 'Return of the Jedi' tre år senere. Filmen kunne ses i både svenske og norske biografer, men kom af uforklarlige årsager ikke til Danmark. Sagaens første kapitel, 'The Phantom Menace' kunne til gengæld opleves ved hele tre 25 års visninger i Nordisk Film Biografer i maj 2024.

En ny Star Wars-film skal efter planen gå i produktion her i 2024. Filmens titel er ‘The Mandalorian & Grogu’ og er en spinoff til den populære Disney+-serie ‘The Mandalorian'. Premieredatoen kendes endnu ikke.


Premiereliste (og nyere repriser)
Stjernekrigen (Episode 4)
Danmarkspremiere mandag den 26. december 1977
Lokal premiere i Bio Næstved tirsdag den 28. marts 1978

Imperiet slår igen (Episode 5)
Danmarkspremiere fredag den 15. august 1980
Lokal premiere i Bio Næstved mandag den 17. november 1980

Jedi-ridderen vender tilbage (Episode 6)
Danmarkspremiere i Bio Næstved fredag den 14. oktober 1983

Star Wars: A New Hope  (Episode 4) - Special Edition
Danmarkspremiere i Bio Næstved fredag den 4. april 1997

The Empire Strikes Back (Episode 5) - Special Edition
Danmarkspremiere i Bio Næstved fredag den 18. april 1997

Return of the Jedi (Episode 6) - Special Edition
Danmarkspremiere i Bio Næstved fredag den 2. maj 1997

Den usynlige fjende (Episode 1)
Danmarkspremiere i Bio Næstved fredag den 19. august 1999

Klonernes angreb (Episode 2)
Danmarkspremiere i Bio Næstved torsdag den 16. maj 2002

Sith-fyrsternes hævn (Episode 3)
Danmarkspremiere i Bio Næstved torsdag den 18. maj 2005

Star Wars: The Clone Wars
Danmarkspremiere i Bio Næstved fredag den 15. august 2008

Den usynlige fjende (Episode 1) - 3D
Danmarkspremiere i Bio Næstved torsdag den 9. februar 2012

The Force Awakens (Episode 7)
Danmarkspremiere i Bio Næstved og Nordisk Film Biografer (NFB) onsdag den 16. december 2015

Rogue One: A Star Wars Story
Danmarkspremiere i Bio Næstved og NFB onsdag den 14. december 2016

The Last Jedi (Episode 8)
Danmarkspremiere i Bio Næstved og NFB onsdag den 13. december 2017

Solo: A Star Wars Story
Danmarkspremiere i Bio Næstved og NFB torsdag den 10. maj 2018

The Rise of Skywalker (Episode 9)
Danmarkspremiere i Bio Næstved og NFB onsdag den 18. december 2019

The Empire Strikes Back (Episode 5) - 40 års jubilæumsvisning
Reprise i Bio Næstved fredag den 19. juni 2020

The Phantom Menace (Episode 1) - 25 års jubilæumsvisning
Reprise i NFB lørdag og søndag den 4. og 5. maj 2024


Besøg temaets øvrige sider

Galleri
På programmet/billetter


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (december 2019 / redigeret maj 2024)


Kilder: NæstvedArkiverne, Næstved Tidende/Sjællandske, Ugebladet Næstved, Næstved-Bladet, Glumsø Ugeblad, Kino.dk og Wikipedia