Tema: Sommer i biffen

Der var engang - i en ikke så fjern fortid - hvor film var noget man så i biografen. Det var før videoen blev allemandseje, og længe før internettet gjorde det muligt at sidde hjemme i sofaen og vælge blandt hundredevis af titler på diverse streamingtjenester.

Fik man ikke set filmene, når de gik i premierebiografen, var der ikke andet at gøre end at vente til de kom tilbage på det store lærred som repriser. Inden videoen blev en fast del af dagligstuens møblement tegnede repriserne sig faktisk for hele 30 procent af biografernes tilskuerantal.

En mulighed for at hente ind på det tabte var biografernes sommerprogram, hvor der ofte blev vist kavalkader med ældre titler i løbet af sommermånederne. I 1950'erne startede Bio, som den første af Næstveds biografer, med at vise sommerkavalkade. Senere fulgte Kino og Scala Teatret, mens Fønix Teatret holdt sommerlukket hvert år.

Sommerprogrammet bød på en blandet buket af film i alle genrer. Der var oftest tale om danske film, men det skete også at der var udenlandske titler på plakaten. For eksempel i 1975, da Kino kørte en ren James Bond kavalkade og i 1977, hvor Bio gjorde juli lidt mere lummer med en sommersex-kavalkade. Samme biograf bød i juni 1990 på et sommertilbud, hvor man kunne se en 'cavalkade af sæsonens store successer' til halv pris, hvilket dengang var lig med 20 kroner.

Sommergæster i biograferne
I juli 1981 var det lokale dagblad Næstved Tidende på rundtur til Scala, Kino og Bio, for at tage temperaturen på byens dengang tre biografer. Det blev til en artikel med overskriften "Biografdirektørerne: Folk vil se film, selvom det er sommer".

"I Scala har vi endnu engang haft stor succes med den månedlange reprise på den danske stjernetegnspornokavalkade. Vi har haft 150-200 mennesker inde pr. aften i snit, og det er virkelig alt hvad man kan forlange på en sommeraften. Men også gentagelsen af amerikanske publikumssucceser som 'Maskernes nat' og 'Fredag den 13.' er gået pænt," fortalte Kurt Kilde, der var biografdirektør i Scala på Jørgen Jensens Vej, mens Lars Ørsted fra Kino i Jernbanegade sagde:

"Sidste sommer havde vi en belægningsprocent (antal solgte pladser i forhold til det totale antal) på 18-19. I år er vi helt oppe på 30 procent. Det svarer i Kinos tilfælde til et gennemsnit på 90 mennesker til hver forestilling. På årsbasis er vores belægning omkring 21-25 procent, så der er tale om en betydelig fremgang. Og årsagen er givetvis, at jeg i år har lagt repertoiret noget om i forhold til f.eks. i fjor. Tidligere somre har Kino budt på masser af reprisefilm, som imidlertid kun var på plakaten i et par dage ad gangen. I år har jeg søgt at finde en række publikumsvenlige repremierer og så kørt dem en hel uge ad gangen. Repertoiret er generelt set lagt efter devisen: hellere en god reprise end en dårlig, ny B-film, som jo desværre udgør størsteparten af udbuddet."

Hos Bio Næstved på Kattebjerg (dengang Ny Østergade) var det blandt andet Olsen Banden, der var med til at trække folk ind fra solen. Biografdirektør Annelise Hovmand fortalte at hun ikke havde sammensat et specielt sommerprogram, men bød på et varieret udbud af film, med ekstra fokus på børn og unge.

"Min sommerstatistik ligger omtrent som i fjor, d.v.s. ganske pænt. Jeg har ikke konkrete tal for belægningsprocenterne i mine tre sale, men der er da helt klart tale om mindre besøgstal end i årets øvrige måneder. Tilskuer-topscoreren har ikke overraskende været repremieren på 'Olsen Banden på sporet', men også de lokale premierer på nye film som 'Superman på nye eventyr' og 'Ordinary People' har trukket rigtig mange mennesker".

Kino og Scala Teatret lukkede i henholdsvis 1983 og 1984. Derefter var Bio alene om at vise sommerkavalkader. Biografen fortsatte sporadisk med kavalkader i sommerperioden frem til og med begyndelsen af 1990'erne.

Minder om tidligere tider
Efter mange år uden sommerkavalkader, bød sommeren 2020 på noget, der mindede om tidligere tiders kavalkader. På grund af coronaepidemien blev premieredatoerne på en lang række film udskudt, og manglen på nye titler gav plads til ældre film i de danske biografer i sommermånederne.

Bio Næstved viste titler som 'Titanic' der oprindeligt havde Danmarkspremiere i samme biograf i 1998, samt 'Star Wars: The Empire Strikes Back' fra 1980 og 'Bohemian Rhapsody' fra 2018. Nordisk Film Biografer inviterede på gensyn med 'The Matrix' fra 1999, 'Aliens' fra 1986 og 'Ringenes Herre 1, 2 og 3' fra henholdsvis 2001, 2002 og 2003 under sloganet 'En af sommerens udvalgte' samt Marvel-filmene 'Guardians of the Galaxy 1 og 2' fra 2014 og 2017.

I sommeren 2021 og 2022 var der ingen repriser eller filmkavalkader på de lokale biografers program, da udvalget af nye film var langt større end i coronaåret 2020. Tættest på noget, der kunne kaldes en kavalkade, var Nordisk Film Biografers visninger af alle fodboldlandsholdets kampe under EM-slutrunden i 2021. Byens to biografer skød til gengæld sommeren 2023 i gang med et skoldhedt tilbud om at se film til nedsat pris. Nordisk Film Biografer viste alle programsatte film til 60 kroner torsdag den 22. juni, og Bio Næstved fulgte op med billige billetter til 55 kroner over hele to dage i weekenden den 24. og 25. juni.


Besøg også

På programmet


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (juli 2014 / redigeret juli 2023)


Kilder: NæstvedArkiverne, Bio Næstved, Nordisk Film Biografer, Næstved Tidende og Filmmagasinet Ekko