Tema: Sommer i biffen

Der var engang, i en ikke så fjern fortid, hvor film var noget man så i biografen. Det var før videoen blev allemandseje, og før internettet gjorde det muligt at sidde hjemme i sofaen og vælge blandt hundredevis af titler på diverse online film- og streaming-tjenester.

Fik man ikke set filmene, når de gik i premierebiografen, var der ikke andet at gøre end at vente til de kom tilbage på det store lærred som repriser. Inden videoen blev en fast del af dagligstuens møblement tegnede repriserne sig faktisk for hele 30 procent af biografernes tilskuerantal!

En mulighed for at hente ind på det tabte var biografernes sommerkavalkader, hvor der blev vist ældre titler i løbet af sommermånederne.

I 1950'erne startede Bio - som den første af Næstveds biografer - med at vise sommerkavalkade. Senere fulgte Kino og Scala Teatret. Fønix Teatret var den eneste biograf, som ikke kørte med sommerkavalkader. ”Floden” var i øvrigt også den eneste af byens biografer, der lukkede helt ned og holdte sommerferie hvert år.

Sommerkavalkaderne bød på en blandet buket af film i alle genrer. Der var oftest tale om danske film, men det skete også at der var udenlandske titler på plakaten. For eksempel i 1975, da Kino kørte en ren James Bond kavalkade og i 1977, hvor Bio gjorde juli lidt mere lummer med en ”sommersex-cavalkade”. Samme biograf bød i juni 1990 på et sommertilbud, hvor man kunne se en ”cavalkade af sæsonens store successer” til halv pris, hvilket dengang var lig med 20 kroner.

Kino og Scala Teatret lukkede i henholdsvis 1983 og 1984. Derefter var Bio alene om at vise sommerkavalkader. Biografen på Kattebjerg fortsatte sporadisk med kavalkader i sommerperioden frem til begyndelsen af 1990'erne.


Besøg også
På programmet (sommerkavalkader)


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (juli 2014 / redigeret juli 2019)


Kilder: NæstvedArkiverne, Bio Næstved, Næstved Tidende og Filmmagasinet Ekko.