Tema: Sommer i biffen

Der var engang, i en ikke så fjern fortid, hvor film var noget man så i biografen. Det var før videoen blev allemandseje, og før internettet gjorde det muligt at sidde hjemme i sofaen og vælge blandt hundredevis af titler på diverse online film- og streaming-tjenester.

Fik man ikke set filmene, når de gik i premierebiografen, var der ikke andet at gøre end at vente til de kom tilbage på det store lærred som repriser. Inden videoen blev en fast del af dagligstuens møblement tegnede repriserne sig faktisk for hele 30 procent af biografernes tilskuerantal!

En mulighed for at hente ind på det tabte var biografernes sommerprogram, hvor der blev vist kavalkader med ældre titler i løbet af sommermånederne. I 1950'erne startede Bio, som den første af Næstveds biografer, med at vise sommerkavalkade. Senere fulgte Kino og Scala Teatret, mens Fønix Teatret holdte sommerlukket hvert år.

Sommerprogrammet bød på en blandet buket af film i alle genrer. Der var oftest tale om danske film, men det skete også at der var udenlandske titler på plakaten. For eksempel i 1975, da Kino kørte en ren James Bond kavalkade og i 1977, hvor Bio gjorde juli lidt mere lummer med en sommersex-kavalkade. Samme biograf bød i juni 1990 på et sommertilbud, hvor man kunne se en 'cavalkade af sæsonens store successer' til halv pris, hvilket dengang var lig med 20 kroner.

Kino og Scala Teatret lukkede i henholdsvis 1983 og 1984. Derefter var Bio alene om at vise sommerkavalkader. Biografen på Kattebjerg fortsatte sporadisk med kavalkader i sommerperioden frem til begyndelsen af 1990'erne.

Minder om tidligere tider
Grundet coronakrisen bød sommeren 2020 på noget, der mindede om tidligere tiders sommerkavalkader. Premiererne på en lang række film blevet udskudt og manglen på nye titler gav plads til ældre film i de danske biografer i sommermånederne.

Bio Næstved viste titler som 'Titanic' der oprindeligt havde Danmarkspremiere i samme biograf i 1998, samt 'Star Wars: The Empire Strikes Back' fra 1980 og 'Bohemian Rhapsody' fra 2018. Nordisk Film Biografer inviterede på gensyn med 'The Matrix' fra 1999, 'Aliens' fra 1986 og 'Ringenes Herre 1, 2 og 3' fra henholdsvis 2001, 2002 og 2003 under sloganet 'En af sommerens udvalgte' samt Marvel-filmene 'Guardians of the Galaxy 1 og 2' fra 2014 og 2017.

I sommeren 2021 har der ikke været repriser eller filmkavalkader på de lokale biografers program, da udvalget af nye film er langt større end for et år siden. Det tætteste vi har været på en kavalkade er Nordisk Film Biografers visninger af fodboldlandsholdets kampe under EM-slutrunden.


Besøg også
På programmet (sommerkavalkader)


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (juli 2014 / redigeret juli 2021)


Kilder: NæstvedArkiverne, Bio Næstved, Nordisk Film Biografer, Næstved Tidende og Filmmagasinet Ekko.