Tema: Repriser

Repriser var engang en fast del af biografernes repertoire. Inden videomaskinen flyttede ind i de danske stuer, stod repremiererne for 30 procent af biografernes tilskuerantal. Hvis biografgængerne ikke nåede at se filmene, når de gik i premierebiografen, var der ikke andet at gøre end at vente til de kom tilbage på det store lærred som repriser.

Det tyndede ud i de ældre titler i biograferne i løbet af 1980'erne. I stedet for at gå biffen og (gen)se de gamle film, kunne man i stedet tage dem med hjem fra et af de mange videoudlejningssteder, der skød op over alt i byen.

I dag har et stort udvalg af streamingtjenester og online udlejningsplatforme overtaget pladsen fra de fysiske udlejningssteder. Men trods den store konkurrence fra home entertainment-sektoren, har antallet af repriser i de lokale biografer faktisk været i fremgang i de senere år, efter lang tids dvale. Og det er herligt. Det er nu engang en anden og helt særlig oplevelse at få lov at se de klassiske film i biografens mørke på det store lærred, fremfor på fladskærmen derhjemme!

Første digitale reprise
Nærværende tema koncentrerer sig udelukkende om tiden efter biograferne blev digitaliseret. Det vil sige fra 2010 og fremefter. Næstveds første digitale reprise var James Camerons 'Avatar', der fik repremiere i Bio Næstved i 3D i marts 2010. Filmen havde oprindeligt premiere i december 2009 i den originale 2D udgave.

I de gode gamle dage kunne en reprise være på programmet i flere uger. Nu til dags vises de ældre titler typisk én gang, da der sjældent er publikum til mere end en visning. Det hænder dog at enkelte film kører over en længere periode. Ridley Scotts science fiction-klassiker 'Blade Runner' fra 1982 fik repremiere i Nordisk Film Biografer i to uger i maj 2015, og i oktober 2018 var den italienske filmperle 'Mine aftener i Paradis' (Cinema Paradiso) fra 1988 på plakaten i Bio Næstved i en halv måned. Bio kørte desuden en uges reprise på den populære Disney-film 'Frost' fra 2013 i februar 2019.

Den norske kultdukkefilm 'Bjergkøbing Grand Prix' fra 1976 kan i den sammenhæng også nævnes. I nyere tid har den dog ikke været på programmet i flere sammenhængende dage, men været vist i alt fire gange i Næstveds to biografer. Bio viste den i 2013 og Nordisk Film Biografer i 2012, 2015 og 2017.

Af klassikere, der har været vist som reprise en enkelt gang på biograflærrederne i Næstved, kan nævnes Chaplin-filmene 'Guldfeber' og 'Diktatoren' samt 'Doktor Zivago', 'Grease', 'Ondskabens Hotel', 'Convoy' og 'Dirty Dancing'. Listen over danske klassikere, der har været vist som reprise tæller blandt andet 'Sommer i Tyrol', 'Een pige og 39 sømænd', 'Baronessen fra benzintanken', 'Martha' og 'Midt om natten', samt alle filmene med Olsen Banden.

Nyere repriser
Et eksempel på en nyere film, der vendte tilbage som reprise efter blot få måneders pause, er den succesfulde filmatisering af Jussi Adler Olsens 'Journal 64'. Filmen havde premiere i byens biografer torsdag den 4. oktober 2018 og kunne ses frem til slutningen af november. 'Journal 64', som i øvrigt var den mest sete biograffilm i 2018, vendte tilbage på det store lærred i en hel uge i februar 2019, da Bio Næstved viste filmen i flere fyldte sale til en billetpris på 50 kr.

Et andet eksempel er det musikalske kærlighedsdrama 'A Star is Born' med Bradley Cooper og Lady Gaga, der havde dansk premiere den 6. december 2018, mens en forlænget version med titlen 'A Star is Born – Encore' fik premiere den 21. marts 2019. Den forlængede udgave fik comeback i Bio Næstved senere samme år, i anledning af at filmen blev kåret til årets bedste film i Biografklub Danmark regi. 'A Star is Born – Encore' blev vist i Bio Næstveds to største sale en enkelt aften i august.

Som skrevet længere oppe på siden, er antallet af repriser steget i de senere år. I 2017 var der ni ældre titler på programmet i byens biografer. 2018 og 2019 bød på henholdsvis 26 og 21 repriser. I 2020 havde Nordisk Film Biografer og Bio Næstved 17 repriser på programmet. De blev alle vist i perioden efter den første corona-nedlukning og frem til den anden nedukning - fra maj til december.

Da biograferne genåbnede i maj 2021, efter landets anden nedlukning, var der masser af nye film på programmet. Årets første, og eneste, reprise blev således 'Jul i Bakkekøbing' fra 2013. Den blev vist i Nordisk Film Biografer i slutningen af november.


Besøg temaets øvrige sider
Liste over alle repriser siden 2010
Galleri
Premiere og reprise (galleri med programmer og billetter)
På programmet


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (marts 2020 / redigeret november 2021)


Kilder: Bio Næstved, Nordisk Film Biografer og Sjællandske.