Tema: Repriser

Engang var repriser en fast del af biografernes repertoire. Inden videomaskinen blev en fast del af møblementet i de danske stuer, stod repremiererne for 30 procent af biografernes billetsalg. Hvis biografgængerne ikke nåede at se filmene, når de gik i premierebiografen, var der ikke andet at gøre end at vente til de kom tilbage på det store lærred som repriser.

Det tyndede ud i de ældre titler i løbet af 1980'erne. I stedet for at gå biffen og (gen)se de gamle film, kunne man tage dem med hjem fra et af de mange videoudlejningssteder, der skød op over alt i byen.

I dag har et stort udvalg af streamingtjenester og online udlejningsplatforme overtaget pladsen fra de fysiske udlejningssteder. Men trods den store konkurrence fra home entertainment-sektoren, har antallet af repriser i de lokale biografer været i fremgang i de senere år, efter lang tids dvale. Og det er herligt. Det er nu engang en anden og helt særlig oplevelse at få lov at se de klassiske film i biografens mørke på det store lærred, fremfor på fladskærmen derhjemme.

Første digitale reprise
Nærværende tema koncentrerer sig udelukkende om tiden efter biograferne blev digitaliseret. Det vil sige fra 2010 og fremefter. Næstveds første digitale reprise var James Camerons 'Avatar', der fik repremiere i Bio Næstved i 3D i marts 2010. Filmen havde oprindeligt premiere i december 2009 i den originale 2D udgave.

I de gode gamle dage kunne en reprise være på programmet i flere uger. Nu til dags vises de ældre titler typisk én gang, da der sjældent er publikum til mere end en visning. Det hænder dog at enkelte film kører over en længere periode. Ridley Scotts science fiction-klassiker 'Blade Runner' fra 1982 fik repremiere i Nordisk Film Biografer i to uger i maj 2015, og i oktober 2018 var den italienske filmperle 'Mine aftener i Paradis' (Cinema Paradiso) fra 1988 på plakaten i Bio Næstved i en halv måned. De tre 'Ringenes Herre'-film kunne alle genses over fire dage hver i Nordisk Film Biografer i foråret 2023.

Den norske kultdukkefilm 'Bjergkøbing Grand Prix' fra 1976 kan også nævnes. I nyere tid har den dog ikke været på programmet i flere sammenhængende dage, men været vist i alt fire gange i Næstveds to biografer. Bio viste den i 2013 og Nordisk Film Biografer i 2012, 2015 og 2017.

Af klassikere, der har været vist som reprise en enkelt gang på biograflærrederne i Næstved, kan nævnes Chaplin-filmene 'Guldfeber' og 'Diktatoren' samt 'Doktor Zivago', 'Grease', 'Ondskabens Hotel', 'Convoy' og 'Dirty Dancing'. Listen over danske klassikere, der har været vist som reprise tæller blandt andet 'Sommer i Tyrol', 'Een pige og 39 sømænd', 'Baronessen fra benzintanken', 'Sømand i knibe' og 'Midt om natten', samt alle filmene med Olsen Banden.

Nyere repriser
Et eksempel på en nyere film, der vendte tilbage som reprise efter blot få måneders pause, er den succesfulde filmatisering af Jussi Adler Olsens 'Journal 64'. Filmen havde premiere i byens biografer torsdag den 4. oktober 2018 og kunne ses frem til slutningen af november. 'Journal 64', som i øvrigt var den mest sete biograffilm i 2018, vendte tilbage på det store lærred i en hel uge i februar 2019, da Bio Næstved viste filmen i flere fyldte sale til en billetpris på 50 kr.

Et andet eksempel er det musikalske kærlighedsdrama 'A Star is Born' med Bradley Cooper og Lady Gaga, der havde dansk premiere den 6. december 2018, mens en forlænget version med titlen 'A Star is Born – Encore' fik premiere den 21. marts 2019. Den forlængede udgave fik comeback i Bio Næstved senere samme år, i anledning af at filmen blev kåret til årets bedste film i Biografklub Danmark regi. 'A Star is Born – Encore' blev vist i Bio Næstveds to største sale en enkelt aften i august. Det er siden blevet en tilbagevendende tradition at årets Biografklub Danmark-film bliver vist som reprise.

Antallet af repriser er, som nævnt andetsteds, steget i de senere år. I 2017 var der ni ældre titler på programmet i byens biografer, mens 2018 og 2019 bød på henholdsvis 26 og 21 repriser. I 2020 havde Nordisk Film Biografer og Bio Næstved i alt 17 repriser på programmet. De blev alle vist i perioden mellem årets to corona-nedlukninger - fra maj til december. Årsagen til det høje antal repriser på blot et halvt år var mangel på nye film. De store amerikanske filmselskaber udskød hovedparten af deres nye titler til 2021 og enkelte endda til 2022. Da biograferne genåbnede i maj 2021 - efter landets anden nedlukning - var der masser af nye film på programmet. Det blev derfor kun til to gensyn med ældre titler på det lokale lærred. Året efter nåede antallet op på otte repriser.

2023 blev et lokalt rekordår med hele 36 film på repriselisten. Det er det højeste antal siden biograferne blev digitaliseret. 'The Hunger Games', 'Alene Hjemme' og den danske kultfilm 'Martha' samt Disney-klassikere som 'Bambi' og 'Askepot' var blandt årets mest populære repriser.


Besøg temaets øvrige sider

Repriser 2010-12
Repriser 2013-15
Repriser 2016-18
Repriser 2019-21
Repriser 2022-24
Repriser i Glumsø Bio

Galleri
Premiere og reprise (galleri med programmer og billetter)
På programmet


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (marts 2020 / redigeret juni 2024)


Kilder: Bio Næstved, Nordisk Film Biografer og Sjællandske