Tema: Ghostbusters i Næstved

I år er det 40 år siden at biografgængere over hele verden kunne stifte bekendtskab med de fire spøgelsesjægere Peter Venkman (Bill Murray), Ray Stantz (Dan Aykroyd), Egon Spengler (Harold Ramis) og Winston Zeddemore (Ernie Hudson) for første gang.

'Ghostbusters' fik verdenspremiere den 7. juni 1984 i Avco Center Theatre i Los Angeles. Dagen efter åbnede filmen i mere end 1.300 amerikanske biografer. I Danmark fik filmen premiere den 14. december i blot fire biografer i København, Taastrup, Husum og Hvidovre. Fra 2. juledag fulgte endnu seks biografer i Roskilde, Odense, Aarhus, Vejle, Randers og Aalborg.

"I flere uger har det iørefaldende hit 'Ghostbusters' med Ray Parker Jr. ligget på vor hjemlige top-10 single-liste. Og den position vil næppe blive svækket i takt med, at der dag for dag bliver kortere til Danmarkspremieren på filmen af samme navn som hit'et stammer fra. Filmen har ganske vist først premiere herhjemme den 14. december. Men 'Ghostbusters' er blevet en så gigantisk publikumssucces i USA og Canada, hvor den havde verdenspremiere midt i juni, at vi vist godt kan begynde opvarmningen allerede nu. Efter de første fire måneder ligger 'Ghostbusters' nemlig på sjettepladsen over filmhistoriens største kassesucceser, kun overgået af 'E.T.', 'Stjernekrigen', 'Jedi-ridderen vender tilbage', 'Imperiet slår igen' og 'Dødens gab'," berettede Næstved Tidende i en foromtale af filmen i oktober 1984.

Her i Næstved måtte vi væbne os med tålmodighed. Der var god tid til både at fejre jul og skyde nytåret ind, inden 'Ghostbusters' endelig fik sin lokale premiere den 21. januar 1985 i Bio på Kattebjerg.
Under overskriften "Det lille spøgelsesfirma" blev filmen modtaget med følgende beskrivelse i vores lokale dagblad på dagen for den lokale premiere:

”Bio 1-5 har i dag lokal-premiere på den store amerikanske kassesucces, grine-gyseren ’Ghostbusters’, som nok først og fremmest er kendt for Ray Parker Jr.’s hit af samme navn, som har ligget på den hjemlige top 10-liste i mange måneder. ’Ghostbusters’ er en afslappet satirisk komedie om tre excentriske parapsykologer i New York – storbyen med de mange problemer. Blandt de mere kendte kan nævnes stigende kriminalitet, truende økonomisk ruin, respektløse unge graffitikunstnere – og nu er et nyt kommet til: et voksende antal tilfælde af paranormale hændelser.”

”Som titlen antyder, skal historien ikke tages særligt alvorligt. Spøgelsesbanden består da også af Bill Murray, Dan Aykroyd og Harold Ramis – tre herrer, der hidtil har haft svært ved at tage noget som helst alvorligt. Filmens instruktør, Ivan Reitman, udtaler om ’Ghostbusters’ at hans intention først og fremmest har været at lave en komedie, der kunne fungere i sig selv uden at behøve at støtte sig til de specialeffekter, en sådan film nødvendigvis må rumme. Ikke desto mindre fremstår ’Ghostbusters’ som et flot festfyrværkeri af fantastiske filmtricks… filmen er faktisk den første større lystspilproduktion, der i udstrakt grad benytter sig af virkemidler, som hidtil fortrinsvis har været brugt i science fiction- og horrorfilm.”

Svær to'er og svagt comeback
Der skulle gå fem år, inden der kom en fortsættelse. 'Ghostbusters ll' fik dansk premiere i december 1989. Filmen fik ingen omtale i Næstved Tidende, men i formiddagsbladet B.T. kunne nedenstående læses i en to-stjernet anmeldelse:

”Kan man tage en så luftig soufflé som ’Ghostbusters’ og lave et opbag én gang til uden at skære sig til blodforgiftning på opskriften? Nej, nr. 2 er en bleg skygge af 1984’s storsucces, en fesen, lavenergisk genindspilning af de fleste af situationerne fra den første film, minus den gale opfindsomhed og det glade vanvid,” lød det i anmeldelsens første linjer, mens der andetsteds blev skrevet:

”De fire oprindelige Ghostbusters er igen på banen og forsøger at redde et ondsindet New York fra at blive ædt af en kæmpestor Blob, der henter næring fra folks dårlige vibrationer. Resultatet er en temmelig umorsom og mekanisk spøgelsesfilm, hvis stjerner i overført og direkte betydning bliver slugt af special effects. ’2’ er så usammenhængende, at den næsten ligner avantgarde uden mening. ’Ghostbusters 2’ fremviser Cheech Martin, ½ af Cheech & Chung, i selskab med en levendegjort Frihedsgudinde á la King Kong… Den Tjekkiskfødte instruktør Ivan Reitman lader det ultimative spøgelsesskib, Titanic ankomme til New York, mens statisterne bryder ud i ’Sku gammelt venskab rent forgå?’. Efter ’2’ et ikke uinteressant spørgsmål. Personligt ophæver jeg bekendtskabet.”

Derefter gik der hele 27 år, inden vi fik fornøjelsen af et nyt hold spøgelsesjægere i august 2016. Fornøjelse er måske så meget sagt. Personligt mener jeg at det er franchisens absolut svageste film. Næstved Tidende var i de mellemliggende år blevet til Sjællandske, og her var anmelderen af en helt anden mening end undertegnede.

”Kønsrollerne får én over nakken i 'Ghostbusters' anno 2016. I modsætning til kultfilmen af samme navn fra 1984, så er den nye films fire spøgelsesjægere nemlig alle kvinder. Og hvilke kvinder! Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon og Leslie Jones er uden tvivl i top fem over de sjoveste hunkønsvæsener i verden i disse år, og de leverer da også sylespids humor lige fra starten, og formår på den måde på forunderlig vis at gøre det kendte paranormale univers fra 1984 frisk og nutidigt,” skrev avisen der uddelte fire stjerner, og fortsatte:

”Men egentlig handler den nye film ikke særligt meget om spøgelser. Jo, de er da til stede som en motor i fortællingen, men det er motorens smørelse, der gør filmen til en god oplevelse. For denne smørelse består af kolossalt rapkæftet og grovkornet humor, som de fire kvinder pisker ud i ansigtet på hinanden og publikum konstant. Og da de ansætter den mærkelige Kevin (Chris Hemsworth) som sekretær, springer de ombyttede kønsroller for alvor ud i fuldt flor. For Hemsworth spiller nemlig på samtlige 'køn og dum sekretær'-stereotyper, og på den måde sættes der en tyk streg under, hvor meget ’Ghostbusters’ anno 2016 er sin egen.”

Nye og velkendte ansigter
Heldigvis var ’Ghostbusters: Afterlife’ - med et perfekt match af både nye og velkendte ansigter - langt mere vellykket. Filmen fik premiere i november 2021 - denne gang uden omtale i den lokale avis. Lad os i stedet kigge mod Information, hvor filmredaktør Christian Monggaard leverede denne fine beskrivelse:


"Der er en scene i slutningen af 'Ghostbusters: Afterlife', hvor fortid møder nutid, og hvor jeg simpelthen ikke kan holde tårerne tilbage. Det er tænkt som et følelsesladet øjeblik fra filmskabernes side, men der er meget mere på spil for mit vedkommende. Lige præcis da mødes 12-årige Christian med sit næsten 50-årige jeg, og alle de følelser, jeg lagrede dengang i midten af 1980’erne, hvor jeg så 'Ghostbusters' (1984) første gang, vælter frem sammen med minderne om min barndom og de vidunderlige film, jeg er opflasket med. 'E.T.', 'Star Wars', 'Indiana Jones', 'Tilbage til fremtiden', 'Hvem snørede Roger Rabbit', 'Gremlins', 'Goonierne', 'Ghostbusters' ... det var - og er - alle sammen værker, som fejrede eventyret og fantasien med fortælleglæde, action, spænding, charme og ikke mindst humor, og som i dén grad grundlagde min kærlighed til filmkunsten. For ja, det er filmkunst. Af den kulørte, sprudlende, opfindsomme og underholdende slags, befolket af børn og barnlige sjæle, charmerende charlataner, excentriske opfindere, hormonale teenagere, arketypiske skurke, ulækre monstre, slimede spøgelser og søde rumvæsener."

"Der er noget meget smukt i at lade en ny generation overtage bilen, dragterne, spøgelsesfælderne og protonskyderne fra dengang og sætte dem til at fange de nye spøgelser, der begynder at hjemsøge Summerville. Det giver mening både i forhold til selve historien – der er immervæk gået næsten 40 år siden sidst – og i forhold til de unge biografgængere, som 'Ghostbusters: Afterlife' i høj grad også henvender sig til," lød ordene fra Christian Monggaard.

Seriens nyeste film ’Ghostbusters: Frozen Empire’ fik premiere i marts 2024. Jeg er ikke bleg for at kåre den til seriens bedste film siden originalen fra 1984. Heller ikke denne film fik omtale i Sjællandske. Det gjorde den til gengæld på filmsitet Moovy.dk, der uddelte en karakter på fem stjerner tilsat disse ord:

”Da en uventet vellykket genfødsel vækkede den legendariske 80’er-franchise fra de døde for et par år tilbage, lød der formentlig et suk af lettelse fra de fleste 'Ghostbusters'-nostalgikere. Paul Feigs forsøg på et genstarte interessen for de gæve spøgelsesjægere i 2016 skød helt ved siden af og var, som frygtet, skræmmende dårlig…  'Ghostbusters: Frozen Empire' følger imponerende op på 'Ghostbusters: Afterlife' som den bedste film i franchisen. Ja, nostalgikere vil rynke på næsen over sådan en påstand. Men Gil Kenan og Jason Reitmans film formår at forene filmhåndværk med etableret ikonisk filmisk mytologi eminent og særdeles elegant, uden at miste hverken nerve eller underholdningsværdi."

Det er i skrivende stund uvist om der kommer flere film med "Det lille spøgelsesfirma", men man har da lov at håbe på mindst en mere. Den kunne for eksempel byde på et gensyn med karaktererne Dana Barrett (Sigourney Weaver) og Louis Tully (Rick Moranis) fra de to første film.


Besøg også

Galleri


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (november 2024)


Kilder: Næstved Tidende/Sjællandske, B.T., Information, Moovy.dk og Box Office Mojo