Artikler: Nu er Fanden løs - særlig i Næstved (Social-Demokraten, 1959)

Denne artikel blev bragt i Social-Demokraten, torsdag den 5. marts 1959

Fanden er løs i Næstved. Det siger i det mindste Frelsens Hær, som vel næppe kan siges at være forudsætningsløs i slige anliggender. Hæren slutter det bl.a. af, at en af byens biografer for tiden viser den danske film ’Tre må man være’. Det har ført til åben krig mellem hæren og biografdirektørerne, der har fået politiet på sin side i den forstand, at de har forbudt frelsersoldaterne at gå på gaden med provokerende skilte. Bl.a. om at fanden er løs.

Næstved-krigen startede med, at Frelsens Hær som propaganda for en række møder i denne uge har båret skilte rundt i byen med sålydende påskrifter: ’Danmark er et gammelt kristent land, men Guds Hus står tomt’, ’Danmark fører an i skilsmisser og selvmord’, ’Smudsfilm og smudslitteratur er unaturlig’ – og så den om fanden.

Soldaterne bar skiltene rundt til byens arbejdspladser, restaurationer o l., men da de stillede sig op uden for Næstved Bio, netop som publikum kom ud efter at have set ’Tre må man være’, begyndte modoffensiven. Direktør Børner opfattede skiltet om smudsfilm som rettet mod hans biograf og dens program, hvorfor han greb sin stok og fór løs på skiltebærerne. Frelsersoldaterne forstod hentydningen og forsvandt.

I stedet opsøgte de Kino, hvor direktør Dahlerup fremfor den direkte aktion foretrak gennem sin sagfører at underrette politiet. Dette rykkede ud og bad skiltebærerne forføje sig, og i går fik hæren yderligere tilhold om ikke oftere at slippe nogen som helst løs. Skiltene blev derefter båret hjem, men det forlyder, at Frelsens Hær i Næstved en af dagene vil holde ’krigsråd’. ’Fanden er løs’ skal tilsyneladende ikke være hærens sidste ord i denne sag.


Besøg også

Artikler: Filmsnak i præstegården (Demokraten Aarhus, 1967)
Artikler: På røverjagt i Næstved (Næstved Tidende, 1973)
Artikler: Tilskueren skal indleves i en illusion (Næstved Tidende, 1975)

Eksternt link: Læs om filmen ’Tre må man være’