Fønix Teatret, Slagelsevej (1924-71)

Fønix Teatret åbnede den 23. oktober 1924 ved forhenværende skuespiller Viggo Alfred Ewald Petersen. ’Floden’ som biografen blev kaldt, grundet placeringen tæt ved Susåen, lå i Lille Næstved. Fønix Teatret hørte således til Herlufsholm Kommune, indtil kommunalreformen i 1970, hvor Herlufsholm blev en del af Næstved Kommune.

Der gik ni år fra Ewald Petersen søgte sin første biografteaterbevillig, til han kunne åbne dørene til Fønix Teatrets premiereforestilling. Han kunne ikke opnå bevilling i Præstø Amt som Næstved hørte under. Derfor blev biografen opført i Herlufsholm, der hørte under Sorø Amt, så nær Næstved som det var muligt.

De første film i Fønix Teatret var stumfilm, der blev akkompagneret af skiftende pianister på biografens flygel i orkestergraven ved siden af lærredet. Allerførste film på programmet var ’Den unge Rajah’ med en af tidens største filmstjerner, Rudolph Valentino, i hovedrollen.

Næstved Tidende var til stede, da Ewald Petersen viste sit nye biografteater frem for Herlufsholm Sogneråd og den lokale presse, og på selve premieredagen kunne avisen berette:

"Teatret gør både udadtil og indvendig et stilfuldt og hyggeligt indtryk. Når man har passeret tælleapparaterne, befinder man sig i en nydelig hall med terrazzogulv. Væggene er behængt med malerier og forgyldte hestesko (direktøren er åbenbart lidt overtroisk), og over en af dørene står hans motto, som Holger Drachmann i sin tid har skænket ham: Skønhed og Frihed. Teatret har 210 siddepladser. Det hvælvede loft forestiller stjernehimlen, på hvilken man ser Karlsvognens skæve firkant og do. vognstang, og over lærredet spreder etablissementets mascot: Fugl Fønix, udført i fresco af Karl Hansen-Reistrup, sine vinger."

Ewald Petersen blev hurtigt en populær skikkelse blandt biografens gæster. Biografdirektøren, som hver dag stod klar til at modtage sit publikum i foyeren, var altid sirlig klædt i fin overfrakke med velourkrave og stor kunstnerhat. Han havde altid en venlig bemærkning til borgerskabet, der gik igennem tælleapparatet.

Bedste film og hårdeste sæder
Fønix Teatret blev senere kendt som stedet, der viste mange af de store Hollywood-film. I 1957 sikrede biografen sig eksklusive aftaler med flere af de store amerikanske filmselskaber. Årsagen var at Fønix - som én af få danske biografer - brød en blokade som filmselskabernes sammenslutning MPEA havde iværksat i 1955. Amerikanerne holdt de store film væk fra det danske marked, fordi de var utilfredse med den lave procentsats, som biograferne betalte for filmene.

Blokaden blev ophævet i 1958, men selskaberne 20th Century Fox (i dag 20th Century Studios), United Artist og Metro Goldwyn Mayer fortsatte trofast med, at levere film til Fønix Teatret helt frem til lukningen. Filmene fra MGM måtte dog deles med Kino i Jernbanegade. Biografen havde endvidere en aftale med Paramount Pictures frem til slutningen af 1960’erne, hvor selskabet indgik aftale med Bio Næstved.

Den senere så sagnomspundne biograf var kendt for de bedste film, men også for byens mindste lærred, de hårdeste sæder og den dårligste lyd. ’Flodens’ to forreste rækker bestod af træbænke uden ryglæn - de såkaldte cowboyrækker - mens de bagerste stolerækker var sat sammen således at hele rækken fulgte med, hvis en enkelt person lænede sig helt tilbage i sædet. Ved helaftensfilm var det desuden en god idé at medbringe egen pude til biografens hårde sæder. Lyden var altid meget lav, da højtaleren var placeret i billetkontoret. Det lå bag væggen, hvor læredet var placeret. Salen blev i øverigt varmet op af en kakkelovn som kontrolløren fyldte koks på under forestillingen.

Fønix Teatrets lille lærred var ikke velegnet til at vise alle de store titler i CinemaScope-format. Problemet blev løst ved at slå en klap op, som reducerede lærredets højde. Godt en fjerdedel af billedet gik dog tabt, når film i det brede format kørte over lærredet

Selvom Fønix Teatret var både slidt og misligholdt i sine sidste år, var biografen meget populær og altid velbesøgt. Biografgæsterne nød endvidere godt af den nærmeste nabo, pølsemanden Peter Lund, der langede byens bedste pølser over disken fra sin pølsevogn, som var placeret lige rundt om hjørnet. Der var også slikbutikken på modsatte side af Slagelsevej, hvor der blev snoldet inden turen gik ind i biografens mørke.

Farvel til Fønix
Sidste film på Fønix Teatrets program blev vist den 1. juli 1971. Det var krigsfilmen ’Kellys Helte’ med blandt andre Clint Eastwood og Telly Savalas på rollelisten. Der var mange, som lagde vejen forbi Slagelsevej for at tage afsked med Fønix Teatret i de sidste dage inden nedrivningen, der skulle give plads til en udvidelse af Fønix-krydset - naturligvis opkaldt efter flodbiografen.

"Mange har ønsket at komme med for at sige farvel til det kendte interiør i den lille teatersal med det blåmalede stjerneloft. Teatersalen står i sin oprindelige form, medens foyeren i 1942 fik tilbygget toiletter. Før den tid måtte publikum henvises til et gammelt hus i gården, hvor der var indrettet gammeldags toiletter. Med indvielsen af Fønix Teatret gik en mangeårig drøm i opfyldelse for skuespilleren Ewald Petersen - og med bulldozerens hjælp synker samme drøm i grus," skrev Næstved Tidende på dagen, hvor biografen lukkede og slukkede for altid.

Fønix Teatret forblev familiens eje frem til lukningen i 1971. Viggo Ewald Petersen dødede i 1940 - efter 16 år som biografdirektør - i en alder af 76 år. Sorø Amt modtog ti ansøgninger til bevillingen, men den gik til enken Ingeborg Ewald Petersen. Senere overtog sønnen Børge samt dennes hustru, Erna, biografbevillingen. Børge gik bort i 1968 i en alder af blot 59 år og derefter stod Erna Ewald Petersen for driften frem til den sidste forestilling.

Nedrivningen af Fønix Teatret betød at der ikke bare var én, men to ledige biografbevillinger i den tidligere Herlufsholm kommune, men Erna Ewald Petersen slog fast, at familien Ewald Petersen ikke var interesseret i at opføre et nyt biografteater.

"Det bliver et farvel for altid. Jeg afgiver bevillingen, og tror ikke at jeg vil begynde forfra igen med opbygningen af en ny biograf," sagde hun til Næstved Tidende på dagen, hvor biografen ved Susåen lukkede efter 47 år i filmens tjeneste.

Fugl Fønix genopstår ifølge sagnet altid af asken, men sådan gik det ikke for Fønix Teatret. De to ledige bevillinger kom aldrig i brug.


Besøg også

Galleri
På programmet
Billetter
Tema: Området ved Fønix Teatret - fra landbyidyl til trafikknudepunkt


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (februar 2014 / redigeret marts 2021)


Kilder: Jan Elkuist Knudsen, NæstvedArkiverne, Næstved Tidende og bogen ”Sjællands Biografer” af Ole Taudal Poulsen.