Kino Film, Kino Video og Kino Studio

Kino åbnede i februar 1913 i Industribygningen på hjørnet af Jernbanegade og Teatergade (i dag Kobberhjørnet). I 1918 flyttede biografen over på den anden side af gaden til Jernbanegade 21, hvor den lå frem til sin lukning.

I 1973 overtog Elisa Dahlerup og Lars Ørsted Dahlerup biografbevillingen fra Elisas far Tage Dahlerup. Under Lars Ørsted blev aktiviteterne udvidet og Kino blev meget mere end blot en biograf. Først med distributionsselskabet Kino Film ApS (Kino Film & Musik ApS), der udlejede film til de danske biografer. Senere fulgte Kino Studio ApS og Kino Video ApS.

Kino Film distribuerede en blandet buket af film til landets biografer. Lige fra den populære ungdomsfilm ’Måske ku' vi’ (1975) og Jørgen Leths banebrydende cykeldokumentar ’En forårsdag i helvede’ (1977) til udenlandske titler som ’Draculas blodige saga’ (1976) og ’Dick Turpin’ (1977).

I 1976 var Kino Film repræsenteret på verdens største filmfestival i Cannes, hvor ’Måske ku' vi’ og ’Den dobbelte mand’ blev vist. Filmene deltog ikke i kapløbet om Den Gyldne Palme eller øvrige priser, men var med som en del af Det Danske Filminstituts program med udvalgte danske titler. Filmene kørte over lærredet i biografen Cinema La Star på byens hovedstrøg Rue d'Antibes. Året efter var ’En forårsdag i helvede’ og ’Drenge’ af Niels Malmros på programmet.

Det lokale distributionsselskab sendte i alt elleve film ud i de danske biografer (se premiereliste længere nede), inden det måtte gå i betalingsstandsning i sidste halvdel af 1977.

”Årsagen er formentlig for store investeringer, hvorved selskabet er bragt i likviditetskrise. Men det er tilsynets opfattelse, at størstedelen af den forfaldne gæld vil kunne dækkes af en del af selskabets aktiviteter: Skib og bil, mens restgælden herefter i løbet af kort tid vil kunne dækkes ind gennem fortsat drift af biografen Kino,” fortalte advokat Ib Petersen, der af skifteretten var beskikket som tilsyn for boet, til Næstved Tidende.

Kino Film genopstod og sendte en sidste film ud i biograferne. Det var den senere kultklassiker ’Jagtområde Jorden/Without Warning’. Den havde dansk biograf- og videopremiere i 1982.

Kino Video blev etableret af Lars Ørsted Dahlerup og hans makker Per Sauer omkring 1981/82. Selskabet leverede film til det nye og fremadstormende hjemmebiografmarked. Sortimentet bestod af actionbaskere, krimier og store historiske dramaer som ’Julius Cæsar’ og ’Herodes den store’, tilsat cowboy- og krigsfilm. Blandt titlerne i sidstnævnte kategori var filmatiseringen af den Pulitzer-vindende forfatter Norman Mailers bestseller ’De nøgne og de døde’ fra 1958. Filmen fik lokal biografpremiere i Bio Næstved i 1960 og det lokale videoselskab i Jernbanegade distribuerede det anmelderroste krigsdrama ud til landets udlejningsbutikker - på både VHS og Betamax - små tyve år senere.

”Video er på vej til at blive en væsentlig del af det samlede kulturbillede herhjemme [...] kvalitetsniveauet er stigende i takt med at branchen er blevet etableret. Den filmiske og oversættelsesmæssige kvalitet er blevet bedre og udbuddet mere alsidigt. Den almindelige opfattelse i offentligheden er nok, at videofilm er blod, krudtrøg og samlejer. Det er ikke hele sandheden. Der er også et bredt udbud af filmklassikere og nyere film, der en dag bliver klassikere,” skrev Politikens Claes Kastholm Hansen i begyndelsen af 1982, mens Thomas Ubbesen berettede følgende i Aktuelt samme år:

"Videomarkedets pludselige opblomstring er kommet helt bag på branchens folk. Ganske vist har TV-båndoptageren været på markedet i lang tid allerede, men det store boom er først kommet i løbet af det sidste halve år. Trods krise og reallønsnedgang har salget af maskiner i 10.000 kroners klassen antaget overvældende dimensioner, og man regner nu med, at de findes i omkring 80.000 danske hjem, skoler og klubber."

Under Kino Video hørte også Næstved Video Distribution (NVD), som blandt andet var leveringsdygtig i action og eventyr. Lars Ørsted stod også bag udlejningsselskaberne KVPFA og Dansk Videoklub. Mellem filmene fra Dansk Videoklub fandtes flere titler som Kino Film havde distribueret til biograferne i sluthalvfjerdserne. Deriblandt ’Robin Hood dør aldrig’ og Flash & Firecat’ som på video fik titlen ’Kidnappet for dollars’.

Omslagene til videokassetterne fra Kino Video, Næstved Video Distribution, KVPFA og Dansk Videoklub blev i øvrigt trykt lokalt hos Glumsø Bogtrykkeri.

Kino Studio var placeret oven på biografen i Jernbanegade 21. Per Sauer overtog Kino Studio i 1982 og drev det videre i en kort periode, inden han åbnede et nyt studie i Karrebæksminde. Lars Ørsted og Kino Studio producerede blandt andet børnepladerne ’Karl Henriks tryllehat’ med Annette Klingenberg i 1974 og ’For børn og barnlige sjæle’ med Niels Harrit, Maria Stenz og Lasse Lunderskov i 1980.

I 1981 blev Herlufsholmkorets LP ’Kormusik fra tider og steder’ indspillet hos Kino Studio. Albummet blev dog ikke indsunget i lydstudiet over biografen, men på scenen i selve biografsalen, hvor der var bedre plads til korets medlemmer.

"Koret, der i dag består af ca. 60 medlemmer, træder ikke alt for ofte frem på hjemlig grund, men nu vil der blive lejlighed til at få det ind i sin egen stue, idet der netop er udgivet en grammofonplade, en LP'er, med ikke færre end 18 sange, fremført under ledelse af lærer Arnt Strynø, korets kyndige og inspirerende dirigent gennem de sidste 5-6 år. Optagelserne har fundet sted i Kino Studio i Næstved, selve pladen er produceret i Ungarn. Den er fremstillet i 550 eksemplarer, hvoraf de 500 vil kunne købes i Næstved Ny Musikhus i Kindhestegade," skrev Næstved Tidende ved udgivelsen af ’Kormusik fra tider og steder’.

Kino lukkede i sensommeren 1983 - læs mere om biografens historie her.


Se mere om Kino Film, Kino Video og Kino Studio herunder

Kino Film: Premiereliste
Kino Film: Galleri

Kino Video: Filmliste
Kino Video: Galleri
Kino Video: Intro fra videobånd
Kino Video: Diverse

Kino Studio: Udgivelser
Kino Studio: Galleri


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (marts 2021 / redigeret maj 2021)


Kilder: Per Sauer, Hans-Jørn Reimer, Lisbet Boyer Jensen, NæstvedArkiverne, DFI, Næstved Bladet, Næstved Tidende, Ekstra Bladet, Aktuelt og Politiken.Tak til Kent Vinkler Hansen og Mads Klinkby Jensen for tilsendt materiale.