Open Air m.m.: Historien

Rejsende biografer har været kendt siden begyndelsen af forrige århundrede. Her i området fik byer som Fensmark, Toksværd og Herlufmagle ofte besøg af rejsebiografen på den lokale kro eller i forsamlingshuset.

Nu til dags er kroen og forsamlingshuset typisk udskiftet med frisk luft og græsarealer, når der vises film under åben himmel ved Open Air arrangementer. For eksempel i Glumsø, hvor der bliver vist film i Anlægget ved søen en gang om året. Det har været en fast sommertradition siden 1991. Af andre arrangementer kan nævnes Zulu Sommerbio, der gæstede Karrebæksminde i 2012 og Munkebakken i 2017, samt Børnefilmfestivalen, som besøgte Grønnegade Kaserne i 2013.

Den moderne udgave af rejsebiografen er også meget andet end almindelige Open Air arrangementer. Bilkas parkeringsplads, Herlufsholm svømmehal og Arena Næstved har givet plads til anderledes filmoplevelser.

Bølgebio og filmkoncert
I 2016 kunne komme på et noget utraditionelt biografbesøg i Herlufsholm Svømmehal, da Iværksætterne (en projektgruppe fra Næstved Ungdomsskole) inviterede til Bølgebio. Filmen 'Piranha' med masser af glubske piratfisk i hovedrollerne, kunne opleves fra en plads i bassinet.

"Nogen havde mere besvær med at komme op i kanoer og baderinge - med chips og sodavand i hænderne - end andre. Der blev svømmet rundt i bassinet, grinet og falmet. Herlufsholm Svømmehal skulpede i takt med bølgerne i søen, alt imens den ene person efter den anden i filmen 'Piranha' blev angrebet af piratfisk og dræbt," berettede Ugebladet Næstved fra det våde film-arrangement i Herlufsholm.

”Alt klappede. Der var ikke så mange mennesker, som vi kunne have drømt om. Men dem, der var kommet var begejstrede for, at der blev lavet noget andet i svømmehallen end bare at svømme nogle baner,” lød det efterfølgende fra den arrangerende iværksættergruppe.

Samme år blev Arena Næstved for en enkelt aften forvandlet til Sjællands største biografsal med næsten 1.400 gæster. Anledningen var en filmkoncert, hvor den populære Disney-film 'Frost' blev vist på et stort lærred på 6 x 12 meter. Det 70 mand store Odense Symfoniorkester med kor spillede og sang den Oscarvindende musik fra filmen live fra en scene, der var placeret under lærredet.

"Filmkoncerter er et forholdsvist nyt og meget interessant koncertformat. Filmen vises på et megastort biograflærred og med et forstærket lydunivers, fordi al musik og sang fra filmen opføres live. Man føler sig indhyllet i lyd og billeder, og det giver en ret intens oplevelse," fortalte Arena Næstveds daværende eventchef Randy Thybo til Sjællandske inden forestillingen, mens avisens udsendte rapporter kunne berette følgende efter filmen:

”De kom fra nær og fjern klædt i fine rober og kjoler. Den største blockbuster inden for animationsfilm nogensinde 'Frost' har et godt tag i især pigerne… Folk stod i lang kø foran arenaen for at komme ind i Sjællands største pop-op biograf. Over alt myldrede det med små og store piger, forældre og bedsteforældre.”

Biograf i bilen
Bilka var vært ved sit første Drive-In-arrangement i foråret 2016, hvor 'Star Wars - The Force Awakens' blev vist på en udsolgt parkeringsplads ved Næstved Storcenter. Det er siden blevet til ydereligere tre arrangementer. Senest i efteråret 2018, hvor 'Avengers - Infinity War' var på lærredet.

”På et lærred på størrelse med et parcelhus og i selskab med Iron Man, Spiderman, Captain America og andre af Marvels superhelte er der lagt op til en af de store filmaftener. Lyden afspilles fra bilradioen, og Bilka uddeler varme popcorn, inden filmen begynder,” skrev Sjællandske ved den lejlighed, mens Bilka selv omtalte arrangementet med disse ord:

"Drive-in-konceptet er måske mest kendt fra amerikanske film, hvor kærestepar sidder i hver sin bil foran storskærmen. Under filmen sidder du i din egen bil, hvor du kan opføre dig som du har lyst. Du kan smide skoene, lægge sædet helt tilbage, skrue op for lyden, småsnakke, smaske og kysse – helt uden at forstyrre de andre biografgæster. Du sidder i dit eget private rum, men er stadig en del af en fælles oplevelse sammen med alle i de andre biler."

I sommeren 2020 stod foreningen Næstved by People bag et Drive-In arrangement kaldet Næstved by Car på Næstved Kommunes parkeringsplads i Rådmandshaven. Der var filmvisninger, musikquiz, virtuelle teater- og danseforestillinger samt livemusik på programmet. Filmene 'Grease', 'The Fast and the Furious 7', 'Shrek' og 'Sådan træner du din drage' blev vist på den 21 kvm store skærm. Der var i alt 147 biler til de forskellige arrangementer svarende til omkring 360 personer.

"Vi ville gerne have udsolgt til mindst et af arrangementerne, og det var der til Grease-filmen fredag-aften, hvor der var 65 biler med tre-fire mennesker i hver. Så det var dejligt," fortalte Simone Kiær Jensen fra Næstved by People til Sjællandske.


Besøg også

Oversigt over arrangementer
Galleri
På programmet


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (maj 2016 / redigeret juli 2023)


Kilder: NæstvedArkiverne, Glumsø Ugeblad, Sjællandske, Ugebladet Næstved, Glumsø Biografs 75 års jubilæumsskrift af Jan Kronbach-Andersen, Bilka og TV2