Tema: Udstilling i Glumsø (Dansk Cykel & Knallert Museum)

Dansk Cykel & Knallert Museum i Glumsø er, som navnet indikerer, et museum der hovedsagligt består af cykler og knallerter.

Bag museet står Dansk Cykel Museums Venner og Sjællands Veteranknallert Klub, der har skabt et unikt og levende museum som viser hele den tohjulede udvikling. De to klubber råder tilsammen over Skandinaviens største samling af tohjulede transportmidler.

Museet rummer desuden en afdeling med symaskiner, en med fotoapparater samt en fin samling af biografeffekter, og det er naturligvis sidstnævnte afdeling som dette tema omhandler.

Biografsamlingen består blandt andet af tre kinomaskiner, hvor den mest prominente er ”Fru Bauer”, der har arbejdet sig igennem mere end 6.000 forestillinger i Glumsø Biograf & Kulturhus i årene 1985 til 2012, inden den lokale biograf blev digitaliseret.

”Fru Bauers” rigtige navn er Bauer U5R. Denne model blev produceret i blot 35 eksemplarer i årene 1975-79 på Bauers fabrik i Tyskland. Maskinen kom til biografen i Glumsø fra den ophørte Bio i Ringsted, hvor den havde vist film siden 1975.

Museet har også en Bauer B11 fra 1957. En maskine som har stået i mange danske biografer. Denne model har en kraftig kulbuelampe, som ofte gjorde det ulideligt varmt at være filmoperatør. Den er udstyret med en automatisk kulsyreslukker, fordi de gamle celluloidfilm var ekstremt brandfarlige.

Den sidste kinomaskine, der har fået den ærefulde plads ved siden af ”Fru Bauer”, er en engelsk Gaumont Kalee GK21 fra 1957. Gaumont Kalee ophørte i 1958, så det er én af producentens sidste modeller, der står i Glumsø.

Udstillingen indeholder desuden et par gamle hånddrevne fremvisere og en Bauer Sonolux II rejsebiograf, og som det fremgår af galleriet (se link herunder) er der også mange andre fine effekter.

Info om museet:
DANSK CYKEL & KNALLERT MUSEUM
Sorøvej 8
4171 Glumsø

Åbent onsdag, lørdag og søn- og helligdage kl. 11.00-17.00 (fra første søndag i maj til sidste søndag i september).


Besøg også temaets galleri med billeder fra udstillingen. Find linket i menuen øverst på siden!


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (januar 2016)


Kilder: Dansk Cykel & Knallert Museum og Glumsø Ugeblad.