Tema: Udstilling i Bio (2015)

I april 2015 var det muligt at genopleve lokale biografminder ved en lille udstilling om Næstveds gamle biografer hos Bio Næstved på Kattebjerg. Udstillingen var arrangeret af NæstvedArkiverne og lavet i samarbejde med nærværende hjemmeside (se galleriet på linket længere nede).

Nedenstående tekst er fra den pressemeddelelse, der blev udsendt i forbindelse med udstillingens start...

Biografen har været et naturligt samlingspunkt for Næstveds borgere, siden åbningen af byens første ”billedteater” i 1906. Det hele startede med Biograf-Teatret og siden fulgte Kino, Fønix Teatret og Scala Teatret.

De fleste kan genkalde gode minder fra biografens mørke, hvad enten man har siddet med bankende drenge- og pigehjerte og sukket over synet af sit store idol, har oplevet sit første kys på bagerste række, eller reddet med helten hen over prærien fra pladsen på cowboyrækkerne.

Andre vil mindes ”flodbiffens” sal med det blåmalede stjerneloft og Fugl Fønix over lærredet, eller personligheder som Scala Teatrets stifter og mangeårige ejer Ejner Larsen, også kendt som ”Scala-Larsen”, eller de to navnkundige Bio-direktører A.C. Børner og Annelise Hovmand.

At det netop er Bio, der lægger plads til biografudstillingen er ingen tilfældighed. Byens gamle biograf har været med hele vejen gennem Næstveds biografhistorie. Fra åbningen i Jernbanegade i 1906 (under navnet Biograf-Theatret) og videre til den nuværende adresse på Kattebjerg i 1951, og frem til i dag, hvor Bio er indrettet med fem moderne sale.

På udstillingen kan man blandt andet se:

- Nye flotte billeder med før og nu motiver, hvor de gamle biografer er sat ind i nutidige omgivelser. Disse billeder er lavet specielt til lejligheden.

- En fin gammel film fra opførelsen af biografbygningen på Kattebjerg i 1950/51.

- Effekter fra Dansk Biograf Museum i Lov. Deriblandt en gammel kinomaskine.

- Gamle filmprogrammer, pressemeddelelser, billetter, billeder, reklamer m.m.


Besøg også temaets galleri med billeder fra udstillingen. Find linket i menuen øverst på siden!


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (april 2015 / redigeret maj 2015)