Tema: Fønix Teatret på museum

Det er mere end 45 år siden at Fønix Teatret på Slagelsevej forsvandt fra bybilledet for at gøre plads til Fønix-krydset. Men det er stadig muligt at sætte sig til rette i ”flodbiografens” stole, og få den nostalgiske fornemmelse af, hvordan det var at være gæst i familien Ewald Petersens gamle biografteater.

Næstved Automobilmuseum har nemlig - som det kan ses i temaets galleri - indrettet en lille biografsal med seks originale stole fra Fønix Teatret, der åbnede i oktober 1924 og lukkede i juli 1971.

Stolene var i sin tid sat sammen på en længere række, og blandt de mange fortællinger fra ”Flodens” besøgende, lyder det blandt andet, at hele stolerækker rykkede med, hvis man lænede sig for langt tilbage i sædet, og rejste man sig under forestillingen, så hoppede og gyngede hele rækken. På Næstved Automobilmuseum er stolene delt op, så de står udstillet to og to på tre rækker.

Museet har endvidere et flot eksemplar af ”Olsen-Banden-bilen” Chevrolet Impala. Den har visse ligheder med modellen som benyttes i ”Olsen-Banden i Jylland”, der er den tredje film med den folkekære bande. Man kan også se et - næsten ægte - pengeskab fra gode gamle Franz Jäger i Berlin. Endda med det rette tilbehør i form af jordemodertaske, stetoskop, gummihandsker og talkum. Er man til Olsen Banden, kan det i øvrigt anbefales at gæste museets hyggelige café, hvor Egon, Benny, Kjeld og co. altid kører på skærmen i baggrunden.

Næstved Automobilmuseum, der åbnede i 2013, har hele 3400 kvadratmeter fyldt med biler, motorcykler, knallerter, landbrugsmaskiner og sågar et fly. Museet har desuden en masse mindre udstillinger med forretninger, værksteder fra 1950'erne og meget mere. Kort sagt er der noget for enhver smag.


Næstved Automobilmuseum (åbent fra 1. maj til 28. september)
Skellet 19, 4700 Næstved

Åbningstider:
Mandag til fredag fra kl. 12.00-16.30 (i maj kun åbent lørdag og søndag)
Lørdag og søndag fra kl. 10.00-16.30

I efterårsferien er der åbent alle dage fra kl. 10.00 til 16.30.


Besøg temaets galleri med masser af billeder fra museet på linket herunder...
https://naestvedsbiografer.dk/temaer-a-n/fønix-teatret-på-museum/galleri


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (september 2014 / redigeret maj 2018)