Tema: Bio Næstved 110 år (1906-2016)

Bio Næstved har ligget på Kattebjerg (tidl. Ny Østergade) siden 1951. Men det første kapitel i biografens historie blev skrevet for 110 år siden, da Næstveds første biograf, Biograf Theatret, åbnede søndag den 2. december 1906 på adressen Jernbanegade 7.

Byens gamle biograf har således underholdt byens borgere siden filmens barndom. Lige fra stumfilmens velmagtsdage til tonefilmens og farvefilmens indtog, og frem til nutidens digitale film med 3-D effekter og lækker lyd.

Det var folkene bag den første permanente biograf i Danmark, københavnske Kosmorama, der stod for etableringen af biografen i Jernbanegade. Et år efter åbningen overtog et lokalt konsortium bestående af boghandler Carl Hinding, Haandværker­bankens direktør Carl Christensen og urmager August Joost driften af Biograf Theatret, der flyttede til nye lokaler i Jernbanegade 11 i 1923. Det var på denne adresse at biografen ændrede senere navn fra Biograf Theatret til blot at hedde Bio.

I 1940 fik boghandler August Christian Børner bevillingen på betingelse af, at han byggede et nyt og tidsvarende biografteater indenfor to år. Der skulle dog gå hele elleve år, inden A.C. Børner kunne åbne dørene til sin nye biograf på den nuværende adresse på Kattebjerg.

"Man har gjort Direktør Børner Uret ved at mene, at han ikke var interesseret i at bygge. Da han fik Bevillingen, var det forståeligt, at han ønskede at overveje Sagen. Saa kom Krigen. Børner tog fat efter Krigen, saa snart han mente, der var Mulighed for at gennemføre Planen, og det lykkedes da ogsaa for ham," sagde arkitekt Urban Hansen-Reistrup i en tale ved biografens rejsegilde, som blev holdt den 10. januar 1951.

Lørdag den 1. september 1951 kunne den nye Bio endelig slå dørene op, og Næstveds Tidendes udsendte skribent kunne - med overordentlig stor begejstring - berette følgende fra indvielsen af byens nye biografteater.

"I flere af de Taler, der blev holdt ved den festlige Indvielse af den nye Næstved Bio Lørdag Eftermiddag, blev det understreget og med Rette, at der var Grund til at ønske Byen til Lykke med det, der her er sket. Det vil enhver erkende, som første Gang tager Plads i dette Biografteater, et af Landets største, skønneste og mest moderne… Sjældent har et Bygningsværk faaet en saa enstemmig og uforbeholden Anerkendelse, som Tilfældet var her. Der kan vist ikke nævnes eet rosende Adjektiv, som ikke blev brugt af de 350 Gæster, som havde modtaget den gæstfrie og lykkelige Biografdirektørs venlige Indbydelse til at deltage i Teatrets Indvielse. Selv de, der mødte med de største Forventninger, fik disse mere end indfriet," skrev det lokale dagblad.

A.C. Børner dødede i 1967 og biografbevillingen blev opslået ledig. Den 1. november samme år overtog filminstruktøren Annelise Hovmand driften, og under hende fik Bio vokseværk. I 1976 foretog hun en gennemgribende ombygning og genåbnede som en såkaldt multibiograf med tre sale under samme tag.

"I hovedbiografen vil man fortsat holde sig til det repertoire, man hidtil har kørt, mens man i de to små biografer udelukkende vil koncentrere sig om kvalitets-, serie-, og emnefilm samt opsøgende og skabende børneteater. Foyeren skal også bruges til teaterformål, fortrinsvis til de grupper, der ønsker at få publikum draget direkte ind i forestillingen," skrev Næstved Tidende om ”den nye” Bio.

I 1981 fik Bio yderlige to sale, således at biografen nu kunne kalde sig ”Bio 1/2/3/4/5 - Sydsjællands store biograf”. Biografen fik desuden teaterscene i den store sal.

"Bygningen blev skabt af arkitekt Reistrup i 1951 og den har vist sig at være uendelig smidig og rummelig, samtidig med at den har haft en bygningsmæssig kvalitet, der har muliggjort de forskellige ombygninger," skrev Næstved-Bladet i 1981.

Ved udvidelsen i 1981 investerede Annelise Hovmand i to højt automatiserede kinomaskiner samt et filmtransportsystem, så filmene kunne løbe fra det ene operatørrum til det andet. Alle sale kunne således betjenes af en enkelt operatør.

"Multi-bio-systemet har gjort det hundrede gange sjovere at drive biograf. Man kan tilfredsstille publikum med et langt større udbud af film, der samtidig kan holdes meget længere på plakaten, da filmene kan flyttes til en sal, hvis antal pladser svarer til interessen for filmen," fortalte Annelise Hovmand til Næstved Tidende, da sal 4 og sal 5 stod klar.

Bio's ekspansion betød at byens to øvrige biografer - Kino i Jernbanegade og Scala på Jørgen Jensens Vej - bukkede under og lukkede i henholdsvis 1983 og 1984.

"Jeg har ikke dårlig samvittighed, og jeg har ingen grund til at have det. Det har jeg sagt før, men jeg skal gerne gentage det. Jeg har ønsket at gøre Næstved til en premiereby, og derfor måtte jeg udvide biografen. Ellers havde vi stadig været bagefter Smørumnedre, når det gælder om at få aktuelle film frem. Nu har vi dem før Slagelse, Hillerød og Helsingør. Når man bygger om og kan køre filmene også den dag de ikke længere kan fylde en stor sal, så ligger der et tilbud til udlejerne. Og det vil selvfølgelig til en vis grad distancere en eventuel anden biograf i byen," fortalte Annelise Hovmand til Næstved Tidende, kort efter Scala Teatret havde lukket og slukket i 1984.

Da de første planer om en helt ny biograf ved havnen blev præsenteret i 2006, forsøgte Annelise Hovmand - der på det tidspunkt havde rundet 82 år - at sælge biografbygningen til Næstved Kommune. Hendes tilbud lød på 12 millioner kroner for bygningen med fem sale og fire lejligheder, hvilket var et stykke under markedsprisen.

"Jeg ser det som en mulighed for byen til at skabe et kultursted med teater, smalle film og kulturoplevelser i samarbejde med Grønnegades Kaserne. Det vil gøre ondt i mig at rive den bygning ned. I andre byer er det oplagt at, at den gamle biograf lukker, fordi den ofte er nedslidt. Men vores er altså for god til bare at skrotte," lød det dengang fra Annelise Hovmand.

Bio Næstved blev ikke solgt til kommunen og den nye biograf forblev på tegnebrættet i endnu nogle år. I 2008 solgte Annelise Hovmand Bio til den svenske biografkæde Svenska Bio efter 41 år som biografdirektør på Kattebjerg.

Mette Schramm overtog den daglige ledelse efter Annelise Hovmand: Hun blev afløst af Peter Lützen i 2010, som blev afløst af den nuværende biografchef Lars Høybye i marts 2012. Han er tidligere chefoperatør og har haft sin gang i Bio siden 1994.

Svenska Bio foretog en komplet renovering af byens gamle biograf i 2012/13. Man kunne i den forbindelse præsentere lydsystemet Dolby ATMOS (3D lyd), som den første biograf i Skandinavien.

"Det er ikke nok at male og hænge to nye lamper op. Vi er modige, men vi tror vi kan drive en forretning og være et alternativ til Nordisk Film," fortalte Lars Høybye - med henvisning til byens nyeste biograf, der åbnede i 2012 - dengang til Sjællandske, hvori han senere tilføjede:

"Bio Næstved er 62 år gammel (bygningen på Kattebjerg, red.) og har aldrig set så godt ud. Vi kan ikke løbe fra, at vi er en gammel biograf, men vi forsøger at skabe en hyggelig og charmerende atmosfære."


Bio Næstved - tidslinje:
1906
- Biograf Theatret åbner søndag den 2. december på adressen Jernbanegade nr. 7. Det er folkene bag københavnske Kosmorama, der står for etableringen. Biografen har plads til 150 personer.

1907
- Biograf Theatret overtages af et lokalt konsortium bestående af boghandler Carl Hinding, Haandværker­bankens direktør Carl Christensen og urmager August Joost.

1923
- Biograf Theatret flytter fra Jernbanegade nr. 7 til nye lokaler i Jernbanegade nr. 11. Den nye sal rummer 230 pladser. Samme år afgår August Joost, medlem af konsortiet bag Biograf Theatret, ved døden.

1931
- Carl Hinding og Carl Christensen dør begge. Elna Christiane Christensen, enke efter Carl Christensen, overtager derefter biografbevillingen. Biografen, der nu hedder Næstved Bio, kan i øvrigt fejrer 25 års jubilæum dette år.

1940
- Boghandler August Christian Børner overtager Bio's bevilling. Justitsministeriet udvælger ham blandt fire kandidater. Samme år får biografen billetbestilling på telefonnummeret 1850 og bliver samtidig udstyret med tælleapparater ved indgangen.

1941
- Biografen forsyner både rækker og sæder med numre for at undgå misforståelser ved forudbestilte billetter.

1951
- Bio åbner i nye moderne omgivelser på Kattebjerg (dengang Ny Østergade), og er med sine 501 pladser Sjællands næststørste biografteater. Rekorden som byens største biografsal står stadig den dag i dag.

1956
- Biografen får nyt lærred i CinemaScope-format og kan samme år fejre 50-året for åbningen i Jernbanegade.

1967
- Biografdirektør A.C. Børner dør. Filminstruktør Annelise Hovmand overtager biografbevillingen og bliver Næstveds første kvindelige biografdirektør.

1971
- Annelise Hovmand åbner Bio’s Foto og AV-Center i nabobygningen (Kattebjerg 3). Butikken rykker senere ind i biografbygningen. Lukker i midten af 1990'erne.

1976
- Bio bygger om og åbner med tre sale. Den store sal indrettes med 417 pladser, mens sal 2 får plads til 100 personer og sal 3 får 56 pladser.

1981
- Bio udvider endnu engang, således at biografen på Kattebjerg nu har fem sale. Sal 1, der nu også fungerer som teatersal, rummer plads til 300 mennesker, sal 2 får plads til 90 og sal 3 fortsætter uændret med 56 pladser. De to nye sale får plads til henholdsvis 125 og 55 publikummer. Det er også 75-året for åbningen af Næstveds første biograf.

1992
- Annelise Hovmand fejrer 25 års jubilæum som biografdirektør i Bio.

2006
- Hundredåret for åbningen af Næstveds første biograf, Biograf Theatret, i Jernbanegade.

2008
- Annelise Hovmand stopper efter 41 år som biografdirektør for Bio. Den svenske biografkæde Svenska Bio overtager biografen og Mette Schramm bliver ny chef.

2010
- Bio viser for første gang film i digital kvalitet - samt i 3D - for Næstveds biografgængere. Samme år overtager Peter Lützen hvervet som biografchef for Bio.

2012
- Lars Chr. Høybye bliver ny biografchef for Bio. Han har været ansat som operatør siden 1994. Dette er også året hvor Bio præsenterer lydsystemet Dolby ATMOS (3D lyd), som den første biograf i Skandinavien. Biografen indvier samtidig Næstveds største biograflærred i sal 1. Det er 6,2 meter højt og 15,1 meter bredt.

2013
- Bio afslutter en komplet renovering, og kan nu vise film i fem moderne sale med plads til 165 gæster i sal 1, 78 i sal 2, 20 i sal 3, 78 i sal 4 og 36 i sal 5. Sal 1 kaldes i øvrigt "Sal Annelise" efter tidligere direktør Annelise Hovmand.

2016
- Bio Næstved kan fejre 110 års fødselsdag.


Besøg også temaets galleri med billeder fra biografens første 110 år på linket herunder...
https://naestvedsbiografer.dk/index.php?pid=201


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (november 2016 / redigeret december 2016)


Kilder: Bio Næstved, NæstvedArkiverne, Næstved Tidende/Sjællandske, Næstved-Bladet og bogen ”Sjællands Biografer” af Ole Taudal Poulsen.