NÆSTVEDS BIOGRAFER

- lokal biografhistorie fra Næstved og omegn

NÆSTVEDS BIOGRAFER

- lokal biografhistorie fra Næstved og omegn

NÆSTVEDS BIOGRAFER

- lokal biografhistorie fra Næstved og omegn

NÆSTVEDS BIOGRAFER

- lokal biografhistorie fra Næstved og omegn

Nordisk Film Biografer, Fabriksvej (2012- )

Billede

De første planer om en ny biograf ved havneområdet blev lanceret i begyndelsen af 2006, hvor filmproducenten Michael Obel og hans selskab Thura Film - i samarbejde med ejendomsselskabet Nordicom - præsenterede et projekt, der skulle føre til det største biografcenter på Sjælland uden for København.

Den nye biografbygning med en højde på 19 meter og 2500 kvadratmeters gulvplads skulle rumme fem sale med i alt 930 sæder. Den største sal ville få hele 390 pladser. Der skulle desuden være plads til både restaurant og café samt parkeringshus.

Biografcentret skulle efter planen opføres på UM-Metalstøberi's grund på hjørnet af Havnegade og Fabriksvej. UM Metal var gået konkurs i maj 2005 og den mere end 60 år gamle virksomhed blev jævnet med jorden et år senere. Dermed var vejen banet for et nyt byggeri på den nu tidligere fabriksgrund.

Kontrakterne omkring grundarealet og selve projektet blev underskrevet. Samtidig startede søgningen efter en biografdirektør, der som daglig leder skulle drive biografcentret. Alt var tilsyneladende sat på skinner, men svigtende finansiering gjorde at byggeriet i sidste ende blev umuligt at gennemføre.

Michael Obel og Nordicom bevarede håbet om at kunne virkeliggøre deres projektet, men i oktober 2009 stod det klart, at det var dødt. Finanskrisen lagde planerne endeligt i graven.

Der kom dog atter liv i planerne om opførelsen af en ny biograf i marts 2010. Denne gang var det Nordisk Film, der annoncerede at man ville opføre Danmarks, på daværende tidspunkt, største fuldt digitale biograf med seks sale med plads til i alt 854 gæster.

Det var ikke første gang at Nordisk Film planlagde, at bygge biograf i Næstved. I begyndelsen af 1997 blev Næstved Kommune præsenteret for et kulturhus-projekt med teater- og koncertsal, bowlingcenter, spillehal og en biograf med 6-7 sale. Nordisk Film Biografer stod bag projektet i samarbejde med entreprenørfirmaet C.G. Jensen og arkitekterne Jan Utzon og Bent Dyreborg.

Ifølge planerne skulle det nye kulturhus stå klar på Høje Plads på Grønnegades Kaserne i efteråret 1999. Det ambitiøse projekt blev dog aldrig realiseret. I stedet blev det nuværende kulturcenter med blot teater- og koncertsal indviet i Ny Ridehus i 2002.

Hvor den nye biograf ved havnen, ifølge Obels og Nordicoms plan, skulle placeres tæt på Havnegade med parkeringshus bag selve biografbygningen, ville Nordisk Film lægge sin biograf længere tilbage på grunden mod Toldbodgade, således at der kunne anlægges parkeringsareal foran bygningen ud mod Havnegade. Væk var planerne om restaurant, café og parkeringshus på det mere end 2900 kvadratmeter store areal.

Nordisk Film overtog lejemålet af byggegrunden fra Nordicom, og i marts 2011 tog skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau, i selskab med flere lokale byrødder, det første spadestik til Næstveds nye biograf.

Den 10. august samme år kunne Nordisk Film holde rejsegilde og ved samme lejlighed oplyse, at biografen ville være åbningsklar i december. Byggeriet blev imidlertid forsinket og først i marts 2012 stod byens nye biograf klar til åbning.

BioCity åbnede for publikum den 29. marts og blandt åbningsfilmene var de danske ”En kongelig affære” og ”Hvidsten Gruppen” samt ”The Hunger Games”.

Thomas Øgaard var biografchef fra åbningen og frem til maj 2015, hvor han forlod Næstved til fordel for en lignende stilling i Københavnske Imperial. Derefter overtog Sanne Færgsted (tidl. Matthesen) chefstolen. I august 2017 blev Søren Horsevad fra Københavnske Dagmar udnævnt til ny biografchef. Der var tale om et chefbytte, da Sanne Færgsted overtog Horsevads stilling i Dagmar.

Biografen ændrede navn fra BioCity til Nordisk Film Biografer i december 2013.


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (januar 2014 / redigeret juli 2018)


Kilder: NæstvedArkiverne, Næstved Tidende/Sjællandske, huse-i-naestved.dk, Berlingske Tidende og Fyens Stiftstidende.