NÆSTVEDS BIOGRAFER

- biografhistorie fra Næstved, Fensmark, Lov og Glumsø

Nordisk Film Biografer, Fabriksvej (2012- )

Billede

De første planer om en ny biograf ved havneområdet blev lanceret i begyndelsen af 2006, hvor filmproducenten Michael Obel og hans selskab Thura Film, i samarbejde med ejendomsselskabet Nordicom, præsenterede et projekt, som skulle føre til det største biografcenter på Sjælland uden for København.

Den nye biografbygning med en højde på 19 meter og 2500 kvadratmeters gulvplads skulle rumme fem sale med i alt 930 sæder, hvoraf den største sal ville få hele 390 pladser. Der skulle desuden være plads til både restaurant og café samt parkeringshus.

Biografcentret skulle efter planen opføres på UM-Metalstøberi's grund på hjørnet af Havnegade og Fabriksvej. UM Metal var gået konkurs i maj 2005 og den mere end 60 år gamle virksomhed blev jævnet med jorden et år senere. Dermed var vejen banet for et nyt byggeri på den nu tidligere fabriksgrund.

Kontrakterne omkring grundarealet og selve projektet blev underskrevet. Samtidig startede søgningen efter en biografdirektør, der som daglig leder skulle drive biografcentret. Alt var tilsyneladende sat på skinner, men svigtende finansiering gjorde at byggeriet i sidste ende blev umuligt at gennemføre.

Michael Obel og Nordicom bevarede håbet om at kunne virkeliggøre deres fælles projekt, men i oktober 2009 stod det klart at det var dødt. Finanskrisen lagde planerne endeligt i graven.

Der kom dog atter liv i planerne om opførelsen af en ny biograf i marts 2010. Denne gang var det Nordisk Film, der annoncerede at man ville opføre Danmarks, på daværende tidspunkt, største fuldt digitale biograf med seks sale med plads til i alt 854 gæster. Væk var til gengæld planerne om restaurant, café og parkeringshus på det mere end 2900 kvadratmeter store areal.

Hvor biografen ifølge Obels og Nordicoms plan skulle placeres tæt på Havnegade med parkeringshus bag selve biografbygningen, ville Nordisk Film lægge sin biograf længere tilbage på grunden mod Toldbodgade, således at der kunne anlægges parkeringsareal foran bygningen ud mod Havnegade.

Nordisk Film overtog lejemålet af byggegrunden fra Nordicom og i marts 2011 tog skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau, med de lokale rødder, det første spadestik til Næstveds nye biograf.

Den 10. august samme år kunne Nordisk Film holde rejsegilde og ved samme lejlighed oplyse, at biografen ville være åbningsklar i december. Byggeriet blev imidlertid forsinket og først i marts 2012 stod Næstveds nye biograf klar til åbning.

BioCity åbnede for publikum den 29. marts og blandt åbningsfilmene var de danske ”En kongelig affære” og ”Hvidsten Gruppen” samt ”The Hunger Games”. Biografen ændrede navnet til det nuværende i december 2013.

Thomas Øgaard var biografchef fra åbningen og frem til maj 2015, hvor han forlod Næstved til fordel for en lignende stilling i Københavnske Imperial. Nuværende biografchef er Sanne Matthesen.


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (januar 2014 / redigeret maj 2016)


Kilder: NæstvedArkiverne, Nordisk Film, huse-i-naestved.dk, Berlingske Tidende, Fyens Stiftstidende og Sjællandske.