Bio Tour: Repriser

Engang var repriser en fast del af biografernes repertoire. Inden videomaskinen blev en fast del af møblementet i de danske stuer, stod repremierer for 30 procent af biografernes billetsalg.

"På ganske få år blev de fleste nye og gamle film flyttet fra det store lærred til tv'et og videoen i hjemmet. Indtil da havde man i mange år haft det, man kalder repriser eller repremierer på film, dvs. genfremvisning af fx James Bond-film, Olsen Banden-film og lignende succesfulde film. Pornofilm og såkaldte sengekantsfilm blev også flyttet fra det offentlige biografrum til de private stuer," skrev Danmarks Statistik i en artikel om biografbranchen tilbage i 2006.

I dag har et stort udvalg af streamingtjenester og online udlejningsplatforme overtaget pladsen fra de fysiske udlejningssteder. Men trods den store konkurrence fra home entertainment-sektoren, har antallet af repriser i de danske biografer været opadgående i de senere år.

"Sidste sommer var der for eksempel nogle af biograferne, der begyndte at vise 'Tilbage til fremtiden'. Der er jo mange af os, der gerne vil gense film, der er 20 eller 30 år gamle, hvis det er klassikere og man skal også huske på, at der faktisk er en del danskere, der aldrig har set Star Wars i biografen, så det ville der garanteret være et publikum i," fortalte filmelsker og mangeårige vært for DR's legendariske program Troldspejlet,  Jakob Stegelmann, til Sjællanske Nyheder i marts 2021.

Repriser vises til glæde og fornøjelse for forskellige målgrupper. Herunder dem, der ønsker at genopleve deres yndlingsfilm på det store lærred, dem der ikke havde mulighed for at se filmen i biografen første gang, og dem der søger den nostalgiske glæde ved tidligere tiders filmoplevelser. Jeg er selv glad for at se repriser på det store lærred og rejser gerne Sjælland rundt, hvis de rigtige film er på programmet. Det er fint at se klassikere (og andre film) hjemme i sofaen, men det er noget helt særligt at se filmene, der hvor de er skabt til at blive set - i biografens mørke.

Blandt de film som jeg er rejst udenbys for at se, kan nævnes store klassikere som 'Lawrence of Arabia' og 'Ørneborgen' i Gentofte Kino samt 'Den tredje mand' og 'Tilbage til Fremtiden' i Cinemateket (København), 'Jurrasic Park' i Format Bio (Ballerup) og 'Rumrejsen år 2001' i Kosmorama Frederiksværk.

Se billeder fra Bio-reprise-Touren og besøg siden om repriser i Næstveds biografer på linkene herunder.


Billeder fra turene

Galleri


Læs om repriser i Næstveds biografer
Læs mere


Tekst: Tim Østerlund Toftegaard (februar 2024 / redigeret april 2024)


Kilder: Danmarks Statistik og Sjællandske Nyheder